Vier collega’s over werken bij Root

Root is jong, ambitieus en vooruitstrevend. Wij werken aan bijzondere projecten, hebben oog voor detail en zijn veel bezig met nieuwe ontwikkelingen. Tegelijkertijd krijgt iedere medewerker de ruimte om zichzelf te zijn. Of je nu jouw bouwkundige kennis wilt inzetten om complexe gebouwen naar een

Een Bouwwerk Informatie Model – oftewel BIM – is een digitale driedimensionale weergave van de functionele en fysieke eigenschappen van een bouwwerk. In een BIM kunnen gegevens voor het ontwerp-, bouw- en beheerproces geïntegreerd worden. De kern van het BIM is een 3D-model, de geometrie. Dit model fungeert als een informatiekapstok voor het koppelen van gegevens met andere informatiebronsystemen (linked data). Het werken met BIM is inmiddels gemeengoed in ontwerp en realisatie binnen de bouwsector en breidt zich langzaam uit naar beheer, onderhoud en exploitatie.

te vertalen of je graag bezighoudt met procesinnovatie en -automatisering. Benieuwd hoe het is om bij Root te werken? Medewerkers Frits Post, Joris Wiegman, Frits van den Berg en Alfred de Groot delen hun ervaringen.

Bijzondere projecten
“Misschien wel het leukste aan werken bij Root, is het werk zelf: het type projecten dat ons bedrijf uitvoert”, vertelt Frits Post, sinds de zomer van 2014 werkzaam bij Root als BIM-engineer. “Wij focussen ons op het grotere werk. Miljoenenprojecten die je bij andere bedrijven misschien maar een paar keer in je leven tegenkomt, zijn hier dagelijkse kost. Zoals het Binnenhof, een uniek project waarbij in een tijdsbestek van vijf maanden ruim 9.000 scans werden gemaakt en verwerkt tot een BIM met 200.000 objecten en 2,5 miljoen eigenschappen. Door dit soort opdrachten weten opdrachtgevers dat wij wel houden van een uitdaging én dit soort uitdagende projecten ook aankunnen. Ze benaderen ons hier regelmatig voor. Het niveau van ons werk is hoog. Wij maken projecten om trots op te zijn, op een manier die het verschil maakt. We zien het als uitdaging om de gestelde vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. Hierbij richten we ons niet alleen op de vraag van opdrachtgevers, maar ook op de vraag achter de vraag. We gaan verder dan de klant verwacht. Dat maakt het werken bij Root superboeiend en uitdagend.” Frits’ collega’s zijn het helemaal met hem eens. “Het Binnenhof in Den Haag, het Inntel hotel in Scheveningen, The Mayor in Amstelveen: stuk voor stuk projecten om trots op te zijn”, aldus Frits van den Berg. “Mijn persoonlijke favoriet? Dat is het Inntel hotel in Scheveningen. Dit hotel is volledig gemaakt van glas. Een geweldige uitdaging tijdens het modelleren en ontzettend leuk om aan te werken.” Alfred de Groot vult aan: “Naast dit soort markante gebouwen houden we ons veel bezig met woningbouwprojecten. Maar ook die zijn anders dan de projecten van onze collega’s. Wij werken voor aannemers die méér verwachten. De woningbouwprojecten die we uitvoeren kenmerken zich door bijvoorbeeld veel details, ingewikkelde knooppunten of een hoge tijdsdruk. Dat soort dingen zien we bij Root als een uitdaging.”

“We zien het als uitdaging om de gestelde vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. Hierbij richten we ons niet alleen op de vraag van opdrachtgevers, maar ook op de vraag achter de vraag. We gaan verder dan de klant verwacht. Dat maakt het werken bij Root superboeiend en uitdagend.”
Frits Post, BIM-Engineer Root

Hoog en divers kennisniveau
Om dit type projecten te kunnen realiseren, is een hoog en divers kennisniveau essentieel. Frits van den Berg: “Als het om BIM gaat, steekt Root ver boven andere bedrijven uit. Wij leveren een hele goede combinatie van een bouwkundig en een datatechnisch model en ondersteunen opdrachtgevers bij ingewikkelde vraagstukken op deze gebieden. Bij ons bedrijf werken echte specialisten. Mensen met verschillende soorten kennis en achtergronden – van aannemer tot architect, dus met praktijk- en ontwerpkennis. Mensen met kennis van bouwkunde, kennis van programmeren en collega’s die zich richten op het controleren van modellen. Kortom: we hebben een heel divers team, waarbinnen we elkaar aanvullen. Zo kunnen we opdrachtgevers volledig bij de hand nemen.” Joris vult aan: “Root is een relatief klein bedrijf, maar omdat iedereen een eigen discipline en specialisme heeft, hebben we samen ontzettend veel kennis in huis.”

Binnen Root staan de medewerkers centraal. We vinden het belangrijk dat iedereen gemotiveerd is en werk doet dat hij of zij leuk vindt. Frits Post: “Werkplezier is heel belangrijk. Dat begint met een werkvloer waar je kunt zijn wie je bent en kunt doen wat je wilt doen. Root is een prima plek om te ontdekken waar je hart ligt. We bieden diverse werkzaamheden én de mogelijkheid om te experimenteren met waar je goed in bent en gelukkig van wordt.” Alfred vult aan: “Mensen die plezier in hun werk hebben, zijn het meest productief. Binnen Root houden we daarom rekening met ieders voorkeuren. Vind jij het leuk om ingewikkelde details uit te zoeken? Dan zorgen we ervoor dat dit type werk zeker onderdeel is van jouw takenpakket.”

Tijdens de maandagmiddagborrel houden de collega’s elkaar op de hoogte van projecten en andere zaken die spelen.

Innoveren als functie
Innovatie speelt een belangrijke rol binnen het bedrijf. Frits Post: “Root is continu in beweging. We hebben veel aandacht voor detail en zijn altijd bezig met het verbeteren van onszelf, de markt en onze aanpak van projecten. We dagen onszelf uit, kijken of het anders of handiger kan. Zo halen we het maximale uit ons werk en onze modellen en blijven we steeds weer vernieuwen.”

Een collega die zich volop bezighoudt met innoveren, is Joris. Tijdens zijn afstuderen aan de opleiding Bouwkunde aan de Hogeschool Utrecht was Joris al veel bezig met procesinnovatie. Toen hij in januari 2018 aan de slag ging bij Root, vroegen eigenaren Ronald en Paul hem om hiermee door te gaan naast zijn werk als junior BIM-engineer. “Met behulp van Dynamo – een programma voor visueel programmeren – ontwikkel ik tools die het werk binnen Root gemakkelijker en efficiënter maken. Ik krijg volop vrijheid om mijzelf daarin te ontwikkelen. In mijn eerste jaar bij Root stopte ik zeker een kwart van mijn tijd in Dynamo om het programma goed te leren kennen. In eerste instantie waren sommige collega’s sceptisch. Dat veranderde toen ze zagen wat het resultaat was – hoe handig het is om handwerk te automatiseren. Inmiddels is automatisering echt onderdeel van de projecten geworden.”

De combinatie van

BIM engineering is het proces waarbij een ontwerp van een architect wordt vertaald naar een technisch ontwerp of uitvoeringsgereed ontwerp, uitgewerkt in een BIM model. Dit proces verloopt via verschillende stappen. Allereerst leggen we de technische uitgangspunten vast. We verzamelen de stukken over het project uit voorgaande fases en maken een analyse, waarbij we mogelijke valkuilen en problemen tackelen. Vervolgens schetsen we de details van het project, waarbij we de ideeën van de architect op een maakbare manier uitwerken. Ook checken we of alle stukken voldoen aan de wet- en regelgeving. Zo zorgen we ervoor dat alles wanneer we starten met modelleren afgestemd, duidelijk, uitvoerbaar en kloppend is en kunnen we snel en efficiënt werken en betrouwbare modellen leveren. Alle modellen worden voor opleveren nog eens volledig gecontroleerd.

en procesinnovatie vindt Joris leuk én handig. “Hierdoor krijg ik gevoel voor datgene wat ik aan het verbeteren ben. Ik weet precies wat de mogelijkheden van Dynamo zijn. Regelmatig vraag ik collega’s waar zij tegenaan lopen. Door betrokken te zijn en nauw samen te werken, kan ik hen sneller helpen. Mijn directe collega’s hebben veel werkervaring. De nieuwe technologieën die ik voorstel zorgen ervoor dat zij meer tijd overhouden voor datgene wat de computer niet kan; taken waarbij hun bouwkundige kennis essentieel is. Automatisering is bijvoorbeeld handig bij het opzetten van tekeningen of bij repeterend werk. Wanneer je honderd keer dezelfde handeling moet herhalen, wil ik dit automatiseren. Dat scheelt niet alleen veel tijd, maar maakt het werk ook leuker.”

“Bij het architectenbureau bepaalt men het plaatje. Wij maken dit maakbaar én zorgen dat gebouwen voldoen aan de regelgeving – we checken bijvoorbeeld of een trap niet te steil is en of ramen zich op de juiste hoogte bevinden.”
Alfred de Groot, Senior BIM-Engineer Root

Bouwkundige kennis als basis
Innoveren is alleen mogelijk wanneer de basis stevig is. Die basis bestaat bij Root uit een uitgebreide bouwkundige kennis. Frits van den Berg: “Zonder bouwkunde geen BIM. Bouwkundige kennis is onmisbaar binnen Root. Zonder deze kennis zouden we modellen maken die niet uitvoerbaar zijn. Wij zorgen ervoor dat een gebouw er niet alleen mooi uitziet, maar ook bouwkundig goed in elkaar zit.”

Frits startte 2,5 jaar geleden bij Root als senior BIM-engineer. “Ik werkte destijds bij een architectenbureau, maar miste de technische uitwerking van ontwerpen. Als BIM-engineer bij Root werk ik samen met mijn team ontwerpen bouwkundig uit, zodat de aannemer hiermee aan de slag kan. In mijn rol als projectleider stuur ik bovendien collega’s aan. Ik ben een echte bouwkundige. Met 19 jaar ervaring weet ik precies hoe ik projecten moet aanpakken, waar knelpunten zitten en hoe ik details het best kan modelleren, bijvoorbeeld bijzondere gevels. Voor het bouwkundig kloppend maken van modellen moet je over kennis beschikken, je moet er feeling voor hebben én het leuk vinden. Je moet goed kunnen improviseren. Alleen zo kun je écht meedenken met collega’s en opdrachtgevers. Niet iedereen binnen Root beschikt over dezelfde bouwkundige kennis. Dat is ook niet nodig, maar bouwkundige kennis is zeker een hele grote pré. De gezamenlijke bouwkundige kennis is het fundament van onze werken.”

Ook Alfred de Groot is senior BIM-engineer. Hij vertelt: “In november 2017 maakte ik de overstap van een architectenbureau naar Root. De sfeer in het bedrijf voelde goed en ik kreeg de mogelijkheid om hier met complexere projecten en nieuwe uitdagingen op het gebied van automatisering aan de slag te gaan. Bij het architectenbureau bepaalt men het plaatje. Wij maken dit maakbaar én zorgen dat gebouwen voldoen aan de regelgeving – we checken bijvoorbeeld of een trap niet te steil is en of ramen zich op de juiste hoogte bevinden. Ook kunnen we rekening houden met de eisen van nutspartijen. Bouwkundige kennis is onmisbaar in mijn functie. Mijn team en ik denken écht mee met de opdrachtgever en doen voorstellen die ervoor zorgen dat er efficiënter en beter gebouwd kan worden. Soms bedenkt een architect bijvoorbeeld een kozijnaansluiting waarvan wij weten dat die gaat lekken. Wij doen dan een voorstel voor een wind- en waterdicht alternatief. Na goedkeuring van de opdrachtgever verwerken we deze oplossing in ons model.”

Werkoverleg op kantoor.

Vrijheid om je functie in te vullen
Root geeft medewerkers veel verantwoordelijkheid en vrijheid om zelf invulling te geven aan hun functie. Je kunt zelf je werktijden bepalen en werkzaamheden inplannen. Ook ben je zelf verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de offertes waarmee je aan de slag gaat. Naast de werkzaamheden die horen bij je functie, is er ook ruimte voor eigen ontwikkeling, innovatie en andere zaken die je belangrijk vindt.

Joris vertelt hoe hij zijn tijd indeelt: “De meeste werkdagen bestaan voor mij uit het engineeren van projecten. Ondertussen help ik collega’s met slimme oplossingen wanneer zij ergens tegenaan lopen en begeleid ik stagiairs. Op vrijdag werk ik niet aan projecten, maar ga ik ‘outside the box’ aan de slag met Dynamo. Mijn uitgangspunt is de vraag: wat zou handig zijn?” Over zijn bevindingen tijdens Dynamo-dagen schrijft Joris regelmatig artikelen voor de kennisbank van Root. “Hierin leg ik uit wat je allemaal met Dynamo kan. Ik deel kennis met collega’s én met andere geïnteresseerden. Hierover krijgen we veel complimenten en we ontvangen ook regelmatig nieuwe aanvragen naar aanleiding van artikelen.”

Frits Post: “Root biedt mij volop mogelijkheden om mijn kennis te ontwikkelen, zaken uit te zoeken en toe te passen binnen het werkveld. Dat zit echt in de cultuur van het bedrijf, waar je de ruimte krijgt om aan de slag te gaan met wat jou nodig lijkt. Maar ook om jouw normen en waarden, de dingen die je belangrijk vindt, een plek te geven binnen je werk. Ik ben heel sociaal, betrokken bij mijn collega’s en vraag regelmatig hoe het met hen gaat. Daar krijg ik de ruimte voor, zelfs ook in de rol van vertrouwenspersoon. De vrijheid die je hier krijgt vind ik heel prettig.”

Die vrijheid zit ook in een goede balans tussen werk en privé, vindt Alfred. “Paul en Ronald vertrouwen erop dat jij je werkzaamheden goed organiseert en uitvoert. In ruil daarvoor krijg je de vrijheid om bijvoorbeeld je werktijden aan te passen of vanuit huis te werken. Bij Root werken veel mensen met een jong gezin. Wanneer je een keer thuiswerkt omdat je kind ziek is, is daar alle begrip voor. Dat geldt trouwens ook voor andere privésituaties.”

“We kunnen het allemaal goed met elkaar vinden. We kunnen samen praten, lachen, een biertje drinken. De goede sfeer is mede de kracht van het bedrijf.”
Joris Wiegman, BIM-Engineer Root

Goede onderlinge sfeer
Bij Root wordt hard gewerkt, maar dit gaat niet ten koste van de sfeer. “Het is altijd gezellig”, vindt Joris. “We kunnen het allemaal goed met elkaar vinden. We kunnen samen praten, lachen, een biertje drinken. De goede sfeer is mede de kracht van het bedrijf.” Frits Post vult aan: “We zijn een hele platte organisatie. Alles is bespreekbaar. Op werkgebied, maar ook daarbuiten. We zijn open en hebben geen oordelen naar elkaar: iedereen mag zijn of haar mening hebben. Wanneer iemand ergens mee zit spreken we dit direct uit. Zo hoef je niet bang te zijn dat er op de achtergrond zaken spelen. Als collega’s zijn we betrokken bij elkaar. Zeker binnen de projectteams zijn we goed op de hoogte van wat er speelt op; het werk en thuis. Ook met het oog op de werkdruk is dat fijn. Je hoeft niets te delen als je dat niet wilt, maar het kan wel. We weten wat we aan elkaar hebben, wat iemands kracht en zwakte is. Dit zoeken we ook bij elkaar op, zodat we optimaal kunnen samenwerken. Zo kan iemand die veel bouwtechnische ervaring heeft bijvoorbeeld een collega met goede planvaardigheden ondersteunen en andersom.”

Ondanks de drukte – Root kan wel wat extra menskracht gebruiken – nemen de collega’s dagelijks de tijd om samen te lunchen. “Het samen lunchen is echt onderdeel van onze bedrijfscultuur”, vertelt Frits Post. “Dit doen we al van begin af aan. Het is geen verplichting, maar in de praktijk eet iedereen mee.” Alfred: “Het is goed om even bij je bureau vandaan te zijn. En tijdens de lunch praat je sneller over andere onderwerpen dan werk. Bijvoorbeeld over hoe het weekend was. Zo leer je elkaar beter kennen en ontstaat verbinding. Op vrijdagmiddag drinken de aanwezige collega’s daarnaast vaak samen een biertje na het werk. En één keer in de maand is er een maandagmiddagborrel, waar we elkaar ook op de hoogte houden van projecten en andere zaken die spelen.”

Dagelijkse lunch op kantoor.

Daarom werken bij Root
Als je houdt van hard werken en van een goede sfeer, dan ben je bij Root aan het juiste adres. Alfred: “We zijn echt een team: samen staan we sterk.” Joris: “Bovendien werken wij aan de tofste projecten van Nederland. Wij zoeken collega’s die net zoals wij het meeste uit zichzelf en uit BIM willen halen. Geldt dat voor jou? Dan is Root een van de beste bedrijven om je te ontwikkelen.”

Tekst: Kim Schoot
Fotografie: Marieke Wijntjes
Gepubliceerd: 10 september 2020

Gerelateerde artikelen

Unieke 3d-modellen als voorbereiding op een grootse renovatie

Revit Must-Have Toolkit #1: Select All Instances


Gerelateerde projecten
Inntel Hotel, Scheveningen
The Mayor, Amstelveen


Publicatie
Root — Nieuwsbrief


Onze projecten zijn het resultaat van teamwork. Elke collega heeft een eigen expertise en draagt van daaruit bij aan onze projecten. Zo leveren we samen betrouwbare kwaliteit.

Frits Post

BIM-Engineer
info@root-bv.nl

Alfred de Groot

Senior BIM-Engineer
adg@root-bv.nl

Joris Wiegman

BIM-Engineer
jwi@root-bv.nl

Frits van den Berg

Senior BIM-Engineer
info@root-bv.nl

Deel dit artikel
deel dit artikel via e-mail
deel dit artikel via linkedIN
deel dit artikel via Twitter
deel dit artikel via WhatsApp

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief