Bouwcombinatie UBA-De Nijs werkt samen met Root aan The Mayor

Van een massief kantoorgebouw naar luxe woningbouw met 315 appartementen, penthouses en parkvilla’s: het project The Mayor in Amstelveen mag met recht een transformatie worden genoemd. Bouwcombinatie UBA-De Nijs Amstelveen v.o.f. voert dit project uit in opdracht van M.J de Nijs Projecten III B.V. Root werd hierbij ingeschakeld voor de bouwkundige engineering. Robin Mulders, projectleider bij UBA en hoofd werkvoorbereiding van het project namens de bouwcombinatie, vertelt over de samenwerking met het engineers- en adviesbureau.

Het oude kantoorgebouw dat de basis vormt van The Mayor, wordt van binnen gestript en aan de buitenzijde voorzien van een nieuwe gevel. Ook komt er een extra verdieping bovenop de gebouwen met penthousewoningen. The Mayor bestaat uit meerdere delen, namelijk drie hoogbouw- en zes laagbouwblokken en tien grondgebonden woningen (parkvilla’s). Het project wordt gerealiseerd op de bestaande parkeergarage. Robin Mulders: “Het is voor mij de eerste keer dat ik samenwerk met Root, maar De Nijs werkte al vaker naar tevredenheid samen met het bureau. Het lag dan ook voor de hand om Root ook in te schakelen voor de bouwkundige uitwerking van The Mayor. Zo gezegd, zo gedaan.”

“Het is voor mij de eerste keer dat ik samenwerk met Root, maar De Nijs werkte al vaker naar tevredenheid samen met het bureau. Het lag dan ook voor de hand om Root ook in te schakelen voor de bouwkundige uitwerking van The Mayor. Zo gezegd, zo gedaan.”
Robin Mulders, Projectleider bij UBA-De Nijs Amstelveen v.o.f.

Intensieve samenwerking
Op basis van het definitief ontwerp van de architect maakte Root een integraal afgestemd uitvoeringsgereed ontwerp, inclusief

Een Bouwwerk Informatie Model – oftewel BIM – is een digitale driedimensionale weergave van de functionele en fysieke eigenschappen van een bouwwerk. In een BIM kunnen gegevens voor het ontwerp-, bouw- en beheerproces geïntegreerd worden. De kern van het BIM is een 3D-model, de geometrie. Dit model fungeert als een informatiekapstok voor het koppelen van gegevens met andere informatiebronsystemen (linked data). Het werken met BIM is inmiddels gemeengoed in ontwerp en realisatie binnen de bouwsector en breidt zich langzaam uit naar beheer, onderhoud en exploitatie.

. Gerben van der Hoeff, vanuit Root verantwoordelijk voor het project: “Omdat het gaat om een transformatie van een bestaand gebouw is er een pointcloud gemaakt op basis van scans door PelserHartman. Aan de hand van deze pointcloud waren we in staat om ons model te maken op basis van de werkelijke situatie.”

Root werkte de tekeningen van de architect tot in detail uit. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met de bouwcombinatie. Robin: “Wij stemden de details af met de diverse onderaannemers, de constructeur en installateurs, waarna Root de gegevens in het model verwerkte. In het begin van het project hadden we meerdere malen per week contact, in eerste instantie fysiek, in de coronaperiode via Teams. En nog steeds is er een vast moment in de week waarop we de planningen doornemen. Nu we aan de slag gaan met de engineering van de derde fase, komt hier nog een extra contactmoment bij.”

Frank Vermeij (Bedrijfsleider UBA-De Nijs Amstelveen v.o.f.), Menno Dekkers (Senior BIM-Engineer Root), Robin Mulders (Projectleider UBA-De Nijs Amstelveen v.o.f.) en Gerben van der Hoeff (Projectleider / Senior BIM-Engineer Root) op de bouwplaats van The Mayor, Amstelveen.

Uitdagend project
Gerben vertelt: “Tijdens de engineering van het project maakten we een vertaling van het definitieve ontwerp naar een uitvoeringsgereed ontwerp. We dachten mee over de bouwkundige uitvoerbaarheid en vertaalden, in nauwe samenwerking met Robin en zijn collega’s, het ontwerp naar een betrouwbaar en maakbaar model. Een uitdaging bij het modelleren was de nieuwe buitengevel met veel verschillende details, die over de bestaande en deels over de gesloopte gevel aangebracht moest worden. Het oude kantoorgebouw vormt de basis van het huidige ontwerp van The Mayor. Door het maken van een

Een puntenwolk – of pointcloud – is een eindige verzameling van punten in een ruimte. Dit type scan geeft informatie over het oppervlak van een ruimte of object. Je kunt een puntenwolk maken met behulp van een laserscanner. Deze scant in alle richtingen, waardoor je veel meer informatie krijgt dan enkel de lengte en breedte van een ruimte. Omdat elk oppervlak weergeven wordt door middel van een veelheid aan punten, is elke afwijking in het oppervlakte zichtbaar. Het resultaat is een hele volledige verzameling van informatie.

hebben we inzicht gekregen in de verschillen en afwijkingen in het bestaande gebouw en konden we deze verwerken in de modellen en details. Het maken van een pointcloud voorkomt bovendien verrassingen tijdens de uitvoering. Het feit dat het project uit verschillende bestaande gebouwen bestaat, die in de eindsituatie met elkaar verbonden zijn door middel van verbindingsbruggen, vormde een uitdaging. De kennis van de werkelijke hoogteverschillen is van belang geweest voor de verdere uitwerking van de modellen en details.”

“Je kunt op het bureau bouwen: de medewerkers zijn secuur, komen afspraken na en de modellen kloppen en bevatten de juiste informatie. Root is zeer ervaren en heeft maar weinig sturing nodig. Het maakt een model waarmee je écht kunt bouwen: een waarheidsgetrouwe bouwkundige uitwerking.”
Robin Mulders, Projectleider UBA-De Nijs Amstelveen v.o.f.

Prettige samenwerking
“Root is een hele prettige en professionele partij om mee samen te werken”, vindt Robin. “Je kunt op het bureau bouwen: de medewerkers zijn secuur, komen afspraken na en de modellen kloppen en bevatten de juiste informatie. Root is zeer ervaren en heeft maar weinig sturing nodig. Het maakt een model waarmee je écht kunt bouwen: een waarheidsgetrouwe bouwkundige uitwerking. Daarnaast is het prettig samenwerken met de mensen van Root. Bij het project The Mayor wordt de coördinatie van de hoofdconstructeur en installateurs door Root gedaan. Ook nam Root ons mee in de techniek van

Scan2BIM is het totale proces waarbij bestaand vastgoed in kaart wordt gebracht door dit te scannen met een laserscanner en op basis van de puntenwolkscans die het scannen oplevert een BIM te maken. Het resultaat is een nauwkeurig model van de werkelijkheid dat indien gewenst veel data kan bevatten.

, waar ik zelf nog niet bekend mee was en gaf het hierin advies. Het is prettig om van de ervaring van Root gebruik te kunnen maken.”

Gerben van der Hoeff (Projectleider / Senior BIM-Engineer Root), Robin Mulders (Projectleider UBA-De Nijs Amstelveen v.o.f.) en Menno Dekkers (Senior BIM-Engineer Root) op de bouwplaats van The Mayor, Amstelveen.

Veel toepassingen
Bouwcombinatie UBA-De Nijs gebruikt het BIM-model op verschillende manieren. Robin: “Allereerst biedt het een goed beeld van datgene wat we bouwen. We gebruiken het om te bepalen welke materialen in welke hoeveelheden moeten worden ingekocht en om deze te bestellen. We gebruiken het om de berekende hoeveelheden materialen van onderaannemers en leveranciers te controleren. En ook de brochure- en contracttekeningen voor bewoners waarvoor wij opdracht hebben leidden we af uit de modellen van Root. Bovendien wordt het BIM gebruikt in gesprekken met kopers, waarna we hun aanvullende wensen weer in het model verwerken. Ook onze samenwerkingspartners, zoals installateurs werken met het model. Voor hen biedt het ook veel mogelijkheden. Root had zich al bewezen in de samenwerking met De Nijs, maar zelf zou ik ook zo weer met het bedrijf samenwerken.”

Tekst: Kim Schoot
Fotografie: Marieke Wijntjes
Gepubliceerd: 2 december 2021

Website: UBA
Website: Bouwbedrijf M.J. de Nijs

Gerelateerde artikelen
Unieke 3D-modellen als voorbereiding op een grootse renovatie
“BIM-modellen waarop je kunt bouwen”


Gerelateerde projecten
The Mayor, Amstelveen

Slachthuisterrein, Haarlem


Publicatie
Root — Nieuwsbrief


Onze projecten zijn het resultaat van teamwork. Elke collega heeft een eigen expertise en draagt van daaruit bij aan onze projecten. Zo leveren we samen betrouwbare kwaliteit.

Gerben van der Hoeff

Senior BIM-Engineer
info@root-bv.nl

Menno Dekkers

Senior BIM-Engineer
mde@root-bv.nl

Deel dit artikel
deel dit artikel via e-mail
deel dit artikel via linkedIN
deel dit artikel via Twitter
deel dit artikel via WhatsApp

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief