BIM-opleidingen bouwend op een jarenlange kennis en ervaring

Op de jarenlange kennis en ervaring van Root kun je letterlijk bouwen. Dit doen we niet alleen met onze engineeringprojecten en adviestrajecten, maar ook door deze kennis in te zetten tijdens BIM-opleidingen. Root geeft met regelmaat cursussen en trainingen, zowel als onderdeel van BIM-implementaties binnen bedrijven als losstaand hiervan. Naast cursussen en trainingen over de softwareprogramma’s Solibri en Dynamo, zijn wij een van de aanbieders van het buildingSMART Professional Foundation programma.

Root beschikt over veel kennis over BIM en digitalisering. Het maken van BIM-modellen is een groot onderdeel van wat het dagelijks werk van de medewerkers van het bureau en zij werken hier al jarenlang dagelijks mee. Engineering combineren ze met het geven van advies en het verzorgen van opleidingen. Directeur Paul Bos: “Een mooie combinatie: hierdoor kunnen we bijvoorbeeld de bouwkundige kennis van onze engineers gebruiken in de opleidingen die we geven – zowel tijdens softwaretrainingen als tijdens de opleidingsdagen horend bij het buildingSMART Professional Foundation programma.”

“Onze kennis en ervaring gaat samen met een enorme drive”, vervolgt Paul. “We zijn innovatief, kritisch en altijd op zoek naar verbetering. Hierdoor zien we kansen om slimmer, sneller en efficiënter te werken, bijvoorbeeld door repeterend werk te automatiseren. Hierdoor houden medewerkers tijd over en wordt hun werk leuker. Bij Root weten we bovendien precies welke ontwikkelingen er gaande zijn in de bouw- en vastgoedwereld. We zijn nauw betrokken bij initiatieven op het gebied van digitalisering in de bouw, zoals de digiGO, het BIM Loket, buildingSMART Benelux en Stumico. Ook die kennis komt in onze rol als opleider goed van pas.”

“Bij Root weten we precies welke ontwikkelingen er gaande zijn in de bouw- en vastgoedwereld. We zijn nauw betrokken bij initiatieven op het gebied van digitalisering in de bouw, zoals de digiGO, het BIM Loket, buildingSMART Benelux en Stumico. Ook die kennis komt in onze rol als opleider goed van pas.”
PAUL BOS, DIRECTEUR ROOT

Softwaretrainingen Solibri en Dynamo
Root geeft regelmatig cursussen en trainingen op maat over de softwareprogramma’s Solibri en Dynamo, die het mogelijk maken om efficiënter, gemakkelijker en met meer plezier met BIM te werken. Solibri wordt door veel opdrachtgevers gebruikt voor

Een clash controle is een controle van een BIM-model op fouten. Clash controles zijn onmisbaar om te zorgen voor een betrouwbaar en dus bruikbaar model. Met behulp van het programma Solibri kun je geautomatiseerd clash controles van data in modellen uitvoeren.

van projecten, maar heeft nog veel meer mogelijkheden. Zo kun je met een

Om daadwerkelijk te bouwen met behulp van een BIM, is het belangrijk dat de informatie in het model klopt. Daarom moet het model goed gecheckt worden. Dit noemen we een modelcheck. Er bestaan verschillende methodes en programma’s om modellen te controleren op fouten. Bij Root gebruiken we het programma Solibri om geautomatiseerd de data in modellen te controleren.

eenvoudig modellen van bijvoorbeeld een architect en leverancier, vergelijken en deze controleren op verschillen. Daarnaast kun je met behulp van Solibri hoeveelheden afleiden en data in modellen geautomatiseerd controleren. Dynamo is een uitbreiding van Revit waarmee je door middel van simpele scripts zaken kunt automatiseren. Het programma wordt bijvoorbeeld veel gebruikt bij herhalingen. Wanneer je vijfhonderd keer bepaalde data moet toevoegen, kun je Dynamo gebruiken om te zorgen dat dit automatisch gebeurt. Zo wordt het werk leuker, bespaar je veel tijd en voorkom je fouten.

Onze medewerkers beschikken over veel kennis van de softwareprogramma’s waarover ze trainingen geven en werken hier zelf ook dagelijks mee. De inhoud van de cursussen en trainingen worden bovendien volledig afgestemd op de behoeften van de opdrachtgever.

“Voorafgaand inventariseren we welke wensen en doelen er zijn”, vertelt Martijn Groenewoud, die regelmatig Solibri-cursussen verzorgt. “Aan de hand hiervan bepalen we het programma. Soms verzorgen we basiscursussen met een stap-voor-stap uitleg. In andere gevallen gaat het juist om verdieping en gaan we aan de slag met specifieke vragen om meer uit Solibri en Dynamo te halen.” Joris Wiegman geeft Dynamo-trainingen binnen Root, zoals Dynamo introductiecursussen die onderdeel kan zijn van een BIM-implementatie. “Tijdens deze trainingen kunnen deelnemers kennismaken met het programma. Ik vertel wat Dynamo inhoudt en wat je ermee kunt en laat zien hoe je een script kunt opbouwen. Zo krijgen cursisten gevoel bij Dynamo en kunnen ze er echt mee aan de slag. Daarnaast is het ook mogelijk om een training voor gevorderden te organiseren.”

Na afloop van een cursus beschikken deelnemers over veel nieuwe kennis, waarmee ze actief aan de slag kunnen. Root hecht bovendien veel waarde aan een goede nazorg. De lijnen tussen Root en haar opdrachtgevers zijn kort. Bij vragen na afkan men altijd contact opnemen, ook als de cursus al een paar maanden terug werd gegeven.

Website: Root bv

– – – – – –

Softwaretrainingen Solibri voor VB Groep

Softwaretrainingen Solibri voor VB Groep / 2022

Ramon Smeets (Projectleider Smeets Bouw). Smeets Bouw maakt deel uit van VB Groep.

VB Groep en Root werken al lange tijd samen. Ons bureau verzorgde in de loop der jaren diverse cursussen voor de zeven bouwbedrijven binnen de holding. Zo vond er in september 2021 nog een Solibricursus plaats voor negen medewerkers van Smeets Bouw en Van Heur Bouw & Onderhoud.

Van meedenken tot opleiden

Ramon Smeets, Projectleider Smeets Bouw: “Nadat we in 2014 kennismaakten met Root, hielp het bureau ons om BIM en informatiemanagement verder door te ontwikkelen en vorm te geven binnen VB Groep. Daarnaast beantwoordde Root vragen zoals: wat heb je nodig op het gebied van software, welke BIM-normen zijn belangrijk en welke stappen moeten we zetten om onze mensen op het juiste niveau te krijgen. Uit dit traject kwamen verschillende cursussen voort voor de werkvoorbereiding, calculatie en bouwvoorbereiding.”

Inmiddels zijn we een aantal jaren verder. Na het binnenhalen van een aantal grotere BIM-projecten, waarin ook Virtual Reality wordt toegepast, vonden Smeets Bouw en Van Heur Bouw & Onderhoud het een goed moment om de kennis van hun werkvoorbereiders en planners op te frissen en nieuwe medewerkers te voorzien van hetzelfde kennisniveau. Ramon: “We vroegen Root daarom een driedaagse Solibricursus te geven aan een groep van negen collega’s. Een fijne, kleine groep, waardoor er veel aandacht was voor ieders niveau.”

“De cursus bracht niet alleen de kennis van onze collega’s op het juiste niveau, maar maakte hen ook enthousiast om nieuwe stappen te zetten op het gebied van Solibri en BIM.”
Ramon Smeets, Projectleider Smeets Bouw

Inhaalslag met Solibri
Met deze basiscursus maakten de medewerkers een inhaalslag op het gebied van Solibri. De deelnemers leerden stap voor stap wat je allemaal met Solibri kunt doen: welke knoppen er zijn en hoe deze werken. Toen ze deze basis onder de knie hadden, gingen ze aan de slag met het maken van classificaties, uittrekstaten en het automatisch controleren van geometrie en data. Ramon: “De cursus bracht niet alleen de kennis van onze collega’s op het juiste niveau, maar maakte hen ook enthousiast om nieuwe stappen te zetten op het gebied van Solibri en BIM.”

De samenwerking met Root bevalt goed. “Root is een jong en energiek bureau dat van een uitdaging houdt en het belangrijk vindt om te blijven verbeteren”, stelt Ramon. “Root is altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en denkt graag mee over hoe het makkelijker en leuker kan. De medewerkers delen hun kennis bovendien graag met anderen: dat is voor ons heel prettig. Dat de medewerkers dit ook nog doen op een manier die onze medewerkers enthousiast maakt, maakt het plaatje compleet.”

Website: VB Groep

– – – – – –

Van Aken zet volgende stap met cursus Dynamo op maat

Van Aken zet volgende stap met cursus Dynamo op maat / 2022

Joris Wiegman (BIM-Engineer Root) geeft een cursus op maat bij Van Aken in Eindhoven.

Concepten-, architecten- en engineersbureau Van Aken wilde graag meer uit Dynamo halen. Van Aken vroeg Root daarom een praktijkgerichte cursus op maat te organiseren. Joris Wiegman verzorgde de cursus. Hij vertelt: “De basis van Dynamo was bekend bij de deelnemers, maar het ontbrak hen aan kennis en tijd om de diepte in te gaan en de tools te bouwen waar de organisatie behoefte aan had. Root hielp hierbij.”

Veel mogelijkheden

Bart Jeurissen, BIM-manager en Senior Engineer Van Aken: “Een presentatie op de BIM Praktijkdag triggerde ons om ons verder te verdiepen in Dynamo. Op zoek naar een partij die een cursus op maat kon geven, met behulp van specifieke scripts afgestemd op ons bedrijf, benaderden we Root. Een goede keuze! Root bouwde een aantal scripts en nam ons hierin mee. De sfeer tijdens de cursus was prettig en ongedwongen. Wij zijn erg enthousiast over de mogelijkheden die Dynamo ons kan bieden.”

“De sfeer tijdens de cursus was prettig en ongedwongen. Wij zijn erg enthousiast over de mogelijkheden die Dynamo ons kan bieden.”
Bart Jeurissen, BIM-manager en Senior Engineer Van Aken

Slimmer, sneller en leuker
In de aanloop naar de cursus onderzochten we wat de behoefte van Van Aken precies was: welke tools konden helpen om werkprocessen slimmer, sneller en leuker te maken? Joris: “Met een aantal van deze scripts ging ik aan de slag. Ik bouwde tools voor het maken van back-ups van BIM-modellen, het plotten en printen van tekeningen en het exporteren DWG’s. Tijdens een cursus legde ik in detail uit hoe de scripts in elkaar zaten. Zo konden de deelnemers verder met deze tools, ze eventueel uitbreiden en in de toekomst ook zelf dit soort tools maken. Ook gaf ik advies en tips voor het ontwikkelen voor de andere tools op het verlanglijstje van Van Aken. Het bureau is hiermee klaar om nieuwe stappen te zetten op Dynamo-gebied.”

Website: van Aken

Het buildingSMART Professional Certification programma is hét internationale trainingsprogramma waarmee je als bouwprofessional jouw BIM-kennis (door)ontwikkelt en aantoonbaar maakt. De eerste fase, het Foundation programma, zorgt voor een internationale BIM-standaard met eenduidige definities. Root bundelde voor deze training haar krachten met BIM-koploper en trainingsspecialist ANNO1809. Jozef Derksen, eigenaar ANNO1809 vertelt: “Met als basis de leerstof zoals bepaald door buildingSMART international, stelden we een tweedaags programma samen met inhoud, interactie en een hoge energie. Hierbij bouwen we op onze sterke technische en bouwkundige achtergrond en ruime praktijkervaring. De training is vormgegeven volgens de bewezen trainingsmethode van ANNO1809, met veel aandacht voor jouw persoonlijke BIM-uitdagingen.

“Met als basis de leerstof zoals bepaald door buildingSMART international, stelden we een tweedaags programma samen met inhoud, interactie en een hoge energie. Hierbij bouwen we op onze sterke technische en bouwkundige achtergrond en ruime praktijkervaring.”
Jozef Derksen, Eigenaar ANNO1809

”

Het buildingSMART Professional Certification Foundation programma is zowel bedoeld voor beginners als ervaren BIM-specialisten. Omdat we de theorie combineren met workshops is de training interessant voor deelnemers van verschillende niveaus. Hoe ver je ook bent met BIM: je groeit altijd in je rol. In de training komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals de mogelijkheden van BIM, BIM-levels, -rollen en -toepassingen in Nederland, het BIM-proces, openBIM en IFC, waar een BIM-model aan moet voldoen, informatie uitvragen, aanleveren en doorgeven, nationale BIM-standaarden en de implementatie van BIM in de praktijk. In twee dagen tijd delen we onze BIM-kennis en ervaring, inspireren we je en ga je zelf aan de slag. Door onder andere serious gaming en interactieve workshops pas je de stof direct toe en ontdek je de nieuwe mogelijkheden die BIM jou en jouw organisatie biedt.”

Het programma wordt gegeven door twee trainers met veel kennis en praktijkervaring voor een breed perspectief. De groepen bestaan uit maximaal twaalf deelnemers. De training wordt zowel incompany als op basis van open inschrijving gegeven.

Website: ANNO1809

– – – – – –

Waternet bood als eerste het ‘buildingSMART Professional Certification Foundation programma’ incompany aan haar medewerkers aan

Waternet wil ervoor zorgen dat al haar medewerkers op dezelfde manier naar BIM kijken en hun basiskennis op dit gebied gelijktrekken. De organisatie koos er daarom voor om het buildingSMART Professional Certification Foundation programma van ANNO1809 en Root incompany aan te bieden aan haar medewerkers.

Nieuw en actueel

Alexander Worp, Asset Information Manager Waternet en initiatiefnemer van het programma binnen de organisatie: “Binnen Waternet kiezen we voor het buildingSMART Professional Certification Foundation programma om onze medewerkers een algemene basiskennis mee te geven op het gebied van BIM. Het buildingSMART Professional Certification Foundation programma is een van de weinige opleidingen dat verder gaat dan de norm, en ook de waarde van BIM in de praktijk uitlegt. Na het behalen van het certificaat is hun BIM-basis op orde en beschikken ze over het minimaal benodigde kennisniveau om met BIM aan de slag te gaan.”

Eén van de deelnemers aan de incompanytraining was Adviseur Leidingwerken Frans van Riet: “Ik ben ik sinds anderhalf jaar in mijn werk veel bezig met BIM en wil hier graag zoveel mogelijk van weten. Hoe kan dat beter dan door middel van deze nieuwe en dus zeer actuele opleiding?” Naast Frans was er ook een grote groep deelnemers die nog geen kennis van BIM hadden. “De trainers gingen hier goed mee om”, vertelt Alexander. “Ze waren flexibel en gaven waar nodig extra toelichting.”

“De deelnemers, van verschillende afdelingen en disciplines, gingen tijdens de twee trainingsdagen met elkaar in gesprek en deelden hun ervaringen. Dit was mooi om te zien en voor ons een belangrijke reden om te kiezen voor een incompany training.”
Alexander Worp, Asset Information Manager Waternet

Ervaringen delen
Naast een hoger kennisniveau, zorgde de incompany training voor Waternet ook voor verbinding. Alexander: “De deelnemers, van verschillende afdelingen en disciplines, gingen tijdens de twee trainingsdagen met elkaar in gesprek en deelden hun ervaringen. Dit was mooi om te zien en voor ons een belangrijke reden om te kiezen voor een incompany training.” Frans vult aan: “Het was leuk om de opleiding samen met collega’s te volgen. Waternet is een groot bedrijf en niet iedereen werkt op dezelfde manier met BIM. Tijdens de trainingsdagen konden we kennis uitwisselen en inzichten delen. Dit draagt bij aan het streven naar één integrale werkwijze binnen Waternet.”

Een goede basis én enthousiasme
“Anno1809 en Root gaven de training op een hele prettige manier”, vindt Frans. “De sfeer was goed en de aanwezigheid van twee trainers zorgde voor afwisseling. De trainers wisten bovendien waarover ze het hadden én hadden veel aandacht voor de praktijk.” Alexander vult aan: “De training heeft voor een goede BIM-basis bij alle deelnemers gezorgd. Een aantal deelnemers is na het volgen van het programma bovendien erg enthousiast geworden. Zij zien de kansen, willen hiermee aan de slag en trekken echt de kar op dit gebied binnen hun projectteam. Dat is mooi om te zien.”

Website: Waternet

– – – – – –

Geslaagde eerste open inschrijving training ‘buildingSMART Professional Certification Foundation programma’

Geslaagde eerste open inschrijving training ‘buildingSMART Professional Certification Foundation programma’ / 2022

In september organiseerden we samen met ANNO1809 de eerste buildingSMART Professional Certification Foundation programma training op basis van open inschrijving. Met resultaat! Alle twaalf deelnemers behaalden na afloop van de twee trainingsdagen hun certificaat. Deelnemers Joost Oldenbeuving, BIM-manager Kondor Wessels Amsterdam en Rolph Baggen, BIM-manager Strukton delen hun ervaringen.

Nieuwsgierig
Joost vertelt: “Kondor Wessels Amsterdam werkt regelmatig samen met zowel Root als ANNO. Toen zij mij op het programma wezen was ik direct geïnteresseerd. Het leek me sowieso goed dat in ieder geval één persoon binnen onze organisatie het certificaat al had. Zo kan ik aanschuiven bij projecten waar dit gevraagd wordt.” Rolph had verschillende redenen om mee te doen: “Ik was nieuwsgierig of de training voor mij nieuwe kennis omvatte en of mijn kennis van bijvoorbeeld definities correct was. Daarnaast wordt het certificaat in de toekomst wellicht belangrijk om je niveau binnen de BIM-wereld aan te tonen en wordt dit een eis van opdrachtgevers. Met het oog daarop leek het me slim om het nu al te behalen.”

Verschillende visies en overtuigingen

Rolph: “Op de eerste opleidingsdag twijfelde ik nog even of ik wel op de juiste plek zat: er kwam veel informatie aan bod die voor mij al bekend was. De discussie met de andere deelnemers maakte de training echter toch interessant. Hierdoor kom je te weten waar andere organisaties staan op BIM-gebied en hoe zij tegen zaken aankijken. Op de tweede dag kwam ook het inhoudelijke proces aan bod. Dit bood voor mij ook een meerwaarde. De opleiding werd een week later afgesloten met een examen.” Joost vult aan: “Het was inderdaad erg leuk om de open training te volgen, omdat je hierbij met mensen afkomstig van verschillende organisaties aan tafel zit. Hierdoor zijn er verschillende visies en overtuigingen, die je aan het denken zetten en voor nieuwe inzichten zorgen. Verfrissend en een echte meerwaarde wat mij betreft.”

“De manier van trainen was heel prettig. Er was een goede opbouw en mix van praktijk en theorie. Ook werd er gewerkt met stellingen, wat reactie opriep en voor interactie zorgde. ANNO en Root zorgden voor kundige en leuke trainers. Met veel interactie en tijd voor wat lol, was de training alles behalve saai.”
Rolph Baggen, BIM-manager Strukton

ISO19650
Rolph: “De manier van trainen was heel prettig. Er was een goede opbouw en mix van praktijk en theorie. Ook werd er gewerkt met stellingen, wat reactie opriep en voor interactie zorgde. ANNO en Root zorgden voor kundige en leuke trainers. Met veel interactie en tijd voor wat lol, was de training alles behalve saai.” Ook Joost was blij met de afwisseling tussen theorie en praktijk. “Ik vond de tweedaagse training heel verhelderend”, vervolgt hij. “Een belangrijk onderdeel was de norm ISO19650, waar we bij Kondor Wessels nog niet zoveel mee bezig zijn en die erg gericht is op de gebruiksfase. Door het volgen van de training zie ik nu de verbanden tussen onze eigen normen en regels en de ISO19650.”

Een stap verder

“De training heeft me doen inzien dat we hierop voorbereid moeten zijn als deze vraag gaat komen en heeft gezorgd dat ik het onderwerp op onze agenda gezet heb”, stelt Joost. “Zo worden we er straks niet door verrast.” Rolph: “Het opleidingsprogramma zet jou als deelnemer weer op scherp, zorgde ervoor dat ik een aantal dingen nu anders toepas en zorgt ook bij ons voor meer prioriteit op ISO19650 binnen onze organisatie Het buildingSMART Professional Certification Foundation programma van Root en ANNO1809 is wat mij betreft een aanrader. Het is een leuke training die zelfs ervaren BIM-managers weer een stap verder brengt.”

Wil je meer weten over deze training of deze training binnen jouw organisatie aanbieden?
Neem dan contact op met Juun Steen (Senior BIM-adviseur, jst@root-bv.nl) of schrijf je direct in.

BIM-opleidingen bouwend op een jarenlange kennis en ervaring / partners / 2022

Klaar om stappen te zetten
Het buildingSMART Professional Certification Foundation programma vormt een mooie aanvulling op het aanbod opleidingen van Root. Paul Bos: “Door een combinatie van hard skills en soft skills, theorie en praktijk, stomen we deelnemers klaar voor het examen, maar nog veel meer voor daarna. Zo kunnen zij met het certificaat op zak niet alleen aantonen dat ze over de minimale kennis beschikken die nodig is om met BIM aan de slag te gaan, maar ook daadwerkelijk stappen zetten op BIM-gebied.”

Tekst: Kim Schoot
Gepubliceerd: 11 mei 2022

Gerelateerd artikel
Training: buildingSMART Professional Certification Foundation programma


Publicatie
Root — Nieuwsbrief


Onze projecten zijn het resultaat van teamwork. Elke collega heeft een eigen expertise en draagt van daaruit bij aan onze projecten. Zo leveren we samen betrouwbare kwaliteit.

Paul Bos

Directeur Root
PBO@ROOT-BV.NL

Juun Steen

SENIOR BIM-ADVISEUR
JST@ROOT-BV.NL

Martijn Groenewoud

BIM-ENGINEER
MGR@ROOT-BV.NL

Joris Wiegman

BIM-ENGINEER
JWI@ROOT-BV.NL

Deel dit artikel
deel dit artikel via e-mail
deel dit artikel via linkedIN
deel dit artikel via Twitter
deel dit artikel via WhatsApp

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief