Klikken

Heb jij ook zo’n hekel aan dat eindeloze geklik in Revit? Voor sommige acties moet je letterlijk wel tien keer klikken voor de actie voltooid is. Zo ook het toevoegen van shared parameters aan een family. Je moet namelijk iedere parameter afzonderlijk toevoegen en dus ook voor iedere parameter zoeken in je shared parameter lijst, vertellen in welke group hij moet komen en aangeven of hij instance of type moet zijn. Per parameter, per family.

RSI
Als je voor een project dus al je families wilt aanpassen, wat er zomaar ontzettend veel kunnen zijn, moet je al die families langs. Of wanneer je in je family bibliotheek aan al je families een parameter wilt toevoegen, dan kun je vast aan de bedrijfsarts doorgeven dat je volgende week een afspraak wilt inplannen omdat je last hebt van RSI. Dat moest dus slimmer kunnen dachten wij. En dan niet met één of andere add-in van internet of een te dure applicatie o.i.d. Nee daarvoor hebben wij onze tovenaar Joris Wiegman in dienst, hij “Dynamo’t” iedereen onder tafel. Voor hem is dit dus een fluitje van een cent.

Brain fart
Een paar dagen na mijn brain fart kwam Joris dus met het onderstaande (gratis te downloaden) script op de proppen. Met dit Dynamo script kun je in één keer aan een family óf aan een hele map met families shared parameters uit je shared parameter lijst toevoegen. Met een simpele user interface wordt je door het script geleid en kun je heel simpel je voorkeuren aangeven. Uiteraard kun je dit ook omgekeerd doen; het verwijderen van shared parameters. Bijvoorbeeld bij families die je van internet hebt geplukt en wilt ontdoen van allerlei rommel parameters. Daarnaast is ook het script voor het vervangen van family parameters voor shared parameters inmiddels een feit.

Hoe werkt het
Het script biedt je de mogelijkheid om volledig naar eigen wens zoveel parameters toe te voegen aan zoveel families als jij wilt. Bij het testen met grotere hoeveelheden families kwam naar voren dat Dynamo wat moeite heeft met de combinatie tussen user interfaces en het openen en aanpassen van families. Omdat het ons niet snel genoeg ging, hebben we het script dus maar in twee stukken gehakt. In het eerste deel laad je middels een user interface een map met families (als er mappen in de map zitten worden die ook meegenomen). Vervolgens kun je uit je shared parameter lijst kiezen welke parameters je wilt toevoegen, of die instance of type moeten worden en in welke group ze moeten komen. Daarna krijg je nog de optie om deze families in te laden in een project. Al deze data wordt opgeslagen in een .txt file.

Vervolgens draai je het tweede script die alle families op de achtergrond opent en de zojuist opgeslagen data toevoegt. Vervolgens slaat het script de families op en worden ze eventueel ook ingeladen in een project. Natuurlijk kan een script altijd slimmer en beter. Vandaar dat er nog een aantal extra functies zijn toegevoegd; zo zijn alle backups na het opslaan van een familie verwijderd, zijn alle Yes/No parameters die worden toegevoegd standaard op false gezet en als klap op die vuurpijl wordt de .txt file met data verwijderd als de data is verwerkt in de families.

Om de scripten persoonlijk in te stellen, hoef je enkel een paar bestanden en bestandslocaties aan te geven in de scripten. Om het makkelijk te houden wordt dit ook duidelijk aangegeven als je de scripten opent. Je dient dan de volgende onderdelen aan te passen:

• Maak een padverwijzing naar je Shared parameterlijst (script 1)
  • Kies een map en bestandsnaam voor de .txt file met data (script 1)
  • Maak een padverwijzing naar de .txt file van stap 1 (script 2)

Benieuwd hoe dit eruit ziet? Bekijk dan de video hieronder.

Mocht je er niet uitkomen, neem dan contact met ons op.

Download het script via GitHub of direct via deze link.

Tekst: Tom Terpstra
Gepubliceerd: 22 februari 2019

Deel dit artikel
deel dit artikel via e-mail
deel dit artikel via linkedIN
deel dit artikel via Twitter
deel dit artikel via WhatsApp
DYNAMO SCRIPT

Onze projecten zijn het resultaat van teamwork. Elke collega heeft een eigen expertise en draagt van daaruit bij aan onze projecten. Zo leveren we samen betrouwbare kwaliteit.

Tom Terpstra
Senior BIM-Advsieur
info@root-bv.nl