Een shared parameterlijst is één van de belangrijkste onderdelen van het Revit BIM-model. In deze lijst verzamel je parameters die je eenduidig vastlegt om ze vervolgens goed uit te kunnen lezen in een schedule, je schakelt je families er mee en uiteindelijk exporteer je ze mee naar IFC. Aan iedere shared parameter die je in Revit aanmaakt, hangt een GUID, een Globally Unique Identifier. Dat maakt de shared parameter uniek. De GUID dus, niet de naam.

Waarom
Dat is dan ook de reden dat ik dit artikel schrijf. Wat ik ontzettend vaak tegen kom zijn dubbele (shared) project parameters in Revit projecten. Parameters met exact dezelfde naam, waardoor je vervolgens niet meer weet welke parameter de juiste is. Dan kan het voorkomen dat in het ene element parameter A met GUID X wordt gebruikt en in het andere element parameter A met GUID Y. Met andere woorden, dan is de data in je model niet meer betrouwbaar. En dat is nou net wat we niet willen.

Dat komt dus door die verschillende GUID’s. Dit kan gebeuren doordat je shared parameters en gewone project parameters door elkaar gebruikt. Een andere veel gemaakte fout is het overnemen van content van derden en het klakkeloos kopiëren van elementen tussen projecten. Dat laatste hoeft geen probleem te zijn, mits je maar gebruik maakt van dezelfde shared parameterlijst met dus dezelfde GUID’s.

Delen maar
Veel mensen weten niet dat dit überhaupt gebeurt of wat de reden er van is. Daarom wil ik via deze weg graag zo veel mogelijk BIM-modelleurs, BIM-coördinatoren, BIM-managers, BIM-goeroes etc. bereiken. Voorkom onjuiste data en werk met een betrouwbare shared parameterlijst.

Momenteel is de beste oplossing, in mijn ogen, het gebruiken van de GUID’s van de shared parameters van Autodesk (C:\Program Files\Autodesk\Revit 2018\IFC Shared Parameters.txt). De meest voorkomende parameters die je nodig hebt om goed uit te kunnen wisselen in IFC zijn hier al in opgenomen. Mocht je er meer willen opnemen, zorg dan dat je dit goed afstemt met de mensen waar je mee samenwerkt.

Hoe werkt dat
Maak de parameters altijd aan via Revit zelf, met exact dezelfde naam als die uit de Autodesk shared parameterlijst. Sluit Revit af en maak een backup van je shared parameterlijst tekstbestand. Open je shared parameterlijst en vervang de GUID uit jouw lijst middels CTRL-C / CRTL-V met de GUID’s van de Autodesk shared parameterlijst. Sla het bestand op en ga verder met betrouwbare modellen bouwen.

guids kopiëren

Mocht je er niet uitkomen, neem dan contact met ons op.

Download het script via GitHub of direct via deze link.


Tekst: Tom Terpstra
Gepubliceerd: 22 februari 2019

Gerelateerd artikel

Irritaties bij een IFC-export: attribuut (property) “Name”


Deel dit artikel
deel dit artikel via e-mail
deel dit artikel via linkedIN
deel dit artikel via Twitter
deel dit artikel via WhatsApp
IFC Shared Parameters

Onze projecten zijn het resultaat van teamwork. Elke collega heeft een eigen expertise en draagt van daaruit bij aan onze projecten. Zo leveren we samen betrouwbare kwaliteit.

Tom Terpstra
Senior BIM-Adviseur
info@root-bv.nl

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief