In het verleden hebben we het gehad over grote, uitgebreide en complexe Dynamo scripts. Hoewel deze erg handig kunnen zijn in specifieke situaties, kunnen ze onbegrijpbaar worden. Hierdoor kan de stap richting de magische wereld van Dynamo soms eng zijn. Daarom zullen we in de komende weken kleine (maar fijne) Dynamo scripts delen die elke Revit-modelleur in zijn of haar toolkit moet hebben.

Waar heb je het over?
De ideeën en vraag naar deze kleine scripts komen van de restricties van de tools in Revit. Waar alledaagse Revit functies net niet kunnen wat je zou willen, kunnen we Dynamo inschakelen om deze functies een upgrade te geven. Een van de beste voorbeelden van een Revit functie die iedereen kent en gebruikt, maar best een upgrade kan gebruiken, is de functie ‘Select All Instances’. Hoe tof zou het zijn als dit ook zou werken voor meerdere verschillende types?

Ehhmm… help me even
Nou goed, voor degene die de functie niet kent of even een refresh nodig heeft. De functie ‘Select All Instances’ is beschikbaar in Revit als je een of meer elementen van dezelfde Family Type selecteert en vervolgens op je rechtermuisknop klikt. Hierbij krijg je twee opties: ‘Visible in View’ en ‘In Entire Project’.

Select All instances Revit

Bij ‘Visible in View’ selecteert Revit alle vergelijkbare elementen van de Family Type die zichtbaar zijn in je huidige view. Dit werkt erg fijn in combinatie met de ‘Hide’ functie of een ‘Section Box’ om slechts een deel van het model zichtbaar te hebben. De optie ‘In Entire Project’ spreekt voor zich. Het selecteert alle vergelijkbare elementen in je model, ongeacht je het element wel of niet kunt zien in je huidige view.

Hoe kan dit dan worden geüpgraded?
‘Select All Instances’ kan een hele handige tool zijn om de geschikte selectie te krijgen. Maar deze functie heeft een fundamentele restrictie; het werkt alleen voor één element type tegelijk. Als je verschillende element types hebt geselecteerd, is de functie niet beschikbaar. Daarnaast heeft de functie een bug, wat veel mensen waarschijnlijk niet weten. De optie ‘Visible in View’ werkt namelijk niet voor geneste elementen. Revit selecteert in dit geval geen enkel element. De functie “In Entire Project’ werkt wel voor geneste elementen.

Oke… maar wat kan ik met dit script?
Als je op download klikt krijg je twee scripts; één voor de optie ‘Visible in View’ en één voor ‘In Entire Project’. Wat je hiermee doet is simpel; deze scripts vervangen de Revit functies. Vanaf nu gebruik je het script om je selectie te krijgen. Het kan hetzelfde als de Revit functie, alleen dan meer. Beter.

Moet ik nog iets doen behalve op download klikken?

Je bent er inderdaad nog niet helemaal als je op download hebt gedrukt. Er zijn twee dingen die je moet instellen: de benodigde packages en een map voor Dynamo Player. De laatste versie van de hieronder genoemde packages moeten worden geïnstalleerd:

  • Archi-lab.net
  • Clockwork for Dynamo 1.x (2.x als je Dynamo 2.0 gebruikt)
  • Designtech
  • RootNodes
  • Spring nodes
  • SteamNodes

Als je niet weet hoe je een package moet installeren, ga dan naar deze link. Het kan zijn dat je de package al hebt geïnstalleerd. In dat geval zou je mogelijk de package eerst moeten de-installeren en Revit opnieuw opstarten voordat je de nieuwste versie kan downloaden. Deze scripts zijn bij uitstek bedoeld om te runnen via Dynamo Player. Als je nog geen Dynamo Player gebruikt, is het handig om een map te maken en hierin je Dynamo scripts te zetten die je veel gebruikt. Open Dynamo Player en maak een verwijzing naar deze map. Nu kun je tijdens het modelleren altijd Dynamo Player open hebben staan om snel je Dynamo toolkit te benaderen. Druk op play nadat je de gewenste elementen in Revit hebt geselecteerd. Moeilijker dan dit is het niet!

Nou... uitproberen dus

Oh ja, bijna vergeten. Je scripts werken zowel voor Dynamo 1.3.4 als Dynamo 2.0. Download de scripts op deze pagina en probeer het uit. Heb je zelf nog goede ideeën om toe te voegen aan de toolkit, laat het ons weten! Wie weet kunnen wij je helpen om elke dag een beetje slimmer te werken.

Download de scripts via GitHub of direct via deze link.


Heeft u na het lezen van dit artikel de smaak te pakken en wilt u dit soort gave dingen zelf ook maken? Neem dan hier contact op voor de mogelijkheden van een Dynamo cursus op maat.

Tekst: Joris Wiegman
Gepubliceerd: 18 april 2019

Gerelateerde artikelen

Revit Must-Have Toolkit #2: Check geflipte Doors en Windows

Revit Must-Have Toolkit #3: Selecteer op parameter-waarde


Deel dit artikel
deel dit artikel via e-mail
deel dit artikel via linkedIN
deel dit artikel via Twitter
deel dit artikel via WhatsApp
DYNAMO SCRIPTS: SELECT ALL INSTANCES

Onze projecten zijn het resultaat van teamwork. Elke collega heeft een eigen expertise en draagt van daaruit bij aan onze projecten. Zo leveren we samen betrouwbare kwaliteit.

Joris Wiegman
BIM-Engineer
jwi@root-bv.nl

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief