Deel 2 van de Revit Must-Have Toolkit is een absoluut onmisbare Must-Have voor het leveren van een correct BIM-model. Met dit Dynamo script controleer je namelijk of er geen geflipte Doors en Windows aanwezig zijn in het BIM-model. Wie deze tool niet in zijn toolkit heeft, is echt geflipt ;).

Wat bedoel je precies met geflipte Doors en Windows?
Flip is de term die Revit gebruikt voor het spiegelen van een element. Een Door of Window kan worden gespiegeld met de ‘Mirror’-functie of met ‘Control’-pijlen verwerkt in een family. Deze functies mogen voor een geometrisch en data-technisch correct model dus NIET worden toegepast voor Doors en Windows.

Mirror functie Revit
Er zijn gespiegelde Doors melding

En waarom mag ik dan niet spiegelen?
Waarschijnlijk heb je dit onderwerp al eerder op onze site of ergens anders voorbij zien komen en ken je de gevolgen. Hierbij, voor de volledigheid van het artikel, toch een korte samenvatting van de gevolgen van het spiegelen van Doors en Windows. Een Door of Window family is voorzien van een parameter genaamd ‘Operation’. Hierin definieer je de draairichting en/of mogelijkheid voor het openen van een deur of raam. De ‘Operation’ voor een deur is dan bijvoorbeeld SINGLE_SWING_LEFT (rechtsdraaiend) of SINGLE_SWING_RIGHT (linksdraaiend).

Bij het spiegelen van een rechtsdraaiende deur, zal de deur er geometrisch als een linksdraaiende deur uitzien in Revit. Maar de waarde in de ‘Operation’ zal nu onjuist zijn. Als we deze deur vervolgens exporteren naar IFC, zal de exporter herkennen dat de deur gespiegeld is. In het IFC-bestand zal de waarde voor deze deur dus zijn aangepast naar SINGLE_SWING_RIGHT (linksdraaiend).

Top, toch? Niet helemaal. Dit lost het probleem niet volledig op. Als eerste verandert de exporter een naar binnen draaide deur naar een naar buiten draaiende deur, waardoor het nog steeds niet is wat je nodig hebt. Daarbij komen de waarden in IFC en Revit niet overeen. En aanpassen in Revit kan niet, want IFC spiegelt de waarde dan terug. En dan heb je nog de naamgeving van families, Descriptions en UserDefinedPropertySets. Voor voorbeelden en een uitgebreide omschrijving van het spiegelen van Doors en Windows kun je meer lezen in ons artikel over het spiegelen van deuren.

Hoe werkt het script dan?
Het Dynamo script selecteert alle Doors, Windows en Generic Models in het model en filtert alle elementen op aanwezigheid van de parameter ‘Operation’ en de ‘Assembly Code’ waarde 31 en 32 (buiten- en binnenwandopeningen). Net zoals de IFC-exporter kan Dynamo achterhalen of een element gespiegeld is. Als je op play hebt gedrukt, kun je drie vensters in beeld krijgen. De beste melding is uiteraard als er geen geflipte Doors of Windows zijn. Als deze er wel zijn, krijg je een venster met de Family type namen en de RevitId’s.

Geen gespiegelde Doors of Windows melding
Er zijn gespiegelde Doors melding

De vensters worden ook meteen gekopieerd, zodat je deze makkelijk kunt plakken in Notepad++ of Word (Kladblok werkt niet altijd mee). Vanuit Notepad kun je de RevitId’s kopiëren en het element opzoeken in het BIM-model met de functie ‘Select by ID’ onder het tabblad Manage. Plaats een nieuwe family met de juiste eigenschappen en maak je BIM-model flip-vrij.

Moet ik nog iets doen of instellen?
Mocht je het eerste artikel gemist hebben, dan raad ik aan dit zeker te lezen. Hierin wordt uitgelegd hoe je de scripts voor een verbeterde versie van de functie ‘Select All Instances’ moet instellen.

Voor dit script heb je de volgende packages nodig:

  • Clockwork for Dynamo 1.x (2.x als je Dynamo 2.0 gebruikt)
  • Designtech
  • RootNodes

Voeg het script toe aan je toolkit, zodat het altijd binnen handbereik is.

Top, bedankt.
In plaats van alleen te laten zien wat wij doen, geven wij je de mogelijkheid het ook zelf te kunnen. Doen dus. Net zoals de vorige scripts werkt dit script voor zowel Dynamo 1.3.4 als Dynamo 2.0. Heb je zelf nog goede ideeën om toe te voegen aan de toolkit, laat het ons weten. Wie weet kunnen wij je helpen om elke dag een beetje slimmer te werken.

Download het script via GitHub of direct via deze link.


Heeft u na het lezen van dit artikel de smaak te pakken en wilt u dit soort gave dingen zelf ook maken? Neem dan hier contact op voor de mogelijkheden van een Dynamo cursus op maat.

Tekst: Joris Wiegman
Gepubliceerd: 25 april 2019

Gerelateerde artikelen
Revit Must-Have Toolkit #1: Select All Instances
Revit Must-Have Toolkit #3: Selecteer op parameter-waarde


Deel dit artikel
deel dit artikel via e-mail
deel dit artikel via linkedIN
deel dit artikel via Twitter
deel dit artikel via WhatsApp
DYNAMO SCRIPT: CHECK GEFLIPTE DOORS EN WINDOWS

Onze projecten zijn het resultaat van teamwork. Elke collega heeft een eigen expertise en draagt van daaruit bij aan onze projecten. Zo leveren we samen betrouwbare kwaliteit.

Joris Wiegman
BIM-Engineer
jwi@root-bv.nl

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief