Deze aanvulling op de Revit Must-Have Toolkit is wederom bedoeld om de juiste selectie in je BIM-model te krijgen. Met dit Dynamo script selecteer je namelijk elementen op basis van de parameter-waarde. Een WAARDEvolle tool, get it?!

Ja ja, waardevol, hoe dan?
Met deze tool kun je eenvoudig en snel elementen in een BIM-model filteren op de parameter-waarde van de elementen. Het script is namelijk niet ingewikkelder dan het misschien lijkt; je selecteert een parameter en vult de waarde in waarop gefilterd dient te worden. De tool selecteert vervolgens alle elementen die de zojuist opgegeven parameter-waarde hebben. Gebruik deze tool bijvoorbeeld voor het invullen of corrigeren van parameter-waarden. Ook is de tool erg handig bij het tellen van elementen of checken van je model. In combinatie met de Revit functie ‘Isolate Category’ of de ‘Select All Instances’ tools zijn de mogelijkheden eindeloos om jouw gewenste selectie te krijgen.

Met Revit kan ik dit toch ook gewoon?
Het is verrassend dat deze functie niet bestaat als build-in functie in Revit. Er zijn natuurlijk verschillende manieren om een vergelijkbaar resultaat te krijgen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de functie ‘Highlight in Model’ door middel van Schedules of met view filters. Toch zijn deze omwegen vaak erg omslachtig en tijdrovend, waarbij het misschien nog niet eens precies doet wat je zou willen. Met dit script is dat allemaal voorbij en kun je de elementen selecteren met enkele simpele handelingen.

Hoe gebruik ik deze tool?
Het Dynamo script kijkt bij het runnen van het script naar de huidige view. Dit betekent dat de tool alleen de elementen zal selecteren die zichtbaar zijn in de view die je op dat moment hebt. Dit kan een plattegrond zijn of een Section Box. Wil je dat het script gaat zoeken in het volledige model, run het script dan in een volledige 3D view. Bij het runnen van deze tool krijg je een User Interface (invulvenster) in de hoek van je scherm, zoals de afbeelding hieronder. Naast een kleine instructie zijn er twee velden die ingevuld moeten worden; de ‘Parameter’ en ‘Parameter-waarde’.

RMHT_UI_Selecteer op parameter-waarde

Bij ‘Parameter’ kies je de parameter waarop gefilterd dient te worden. Uit een drop-down lijst (zie afbeelding hieronder) kun je kiezen uit elke parameter (instance of type) die aanwezig is in de elementen in de huidige view.

RMHT_UI_Selecteer op parameter-waarde dropdown

Bij ‘Parameter-waarde’ vul je de waarde in waarop gefilterd moet worden. Voor Yes/No parameters vul je de waarde ‘Yes’, ‘True’ of ‘1’ in (of natuurlijk ‘No’, ‘False’ of ‘0’). Indien je het veld leeg laat, zal het script zoeken naar elementen waarbij de opgegeven parameter leeg is. Na het opgeven van de parameter en parameter-waarde, druk je op ‘Selecteer elementen’ rechtsonder. De tool zal vervolgens alle elementen selecteren die voldoen aan de opgegeven parameter-waarde in de huidige view.

Moet ik nog iets doen of instellen?
Mocht je nog niet bekend zijn met de Revit Must-Have Toolkit serie, dan raad ik je aan onze kennisbank eens te bezoeken. In deel 1 wordt omschreven hoe en wat je moet instellen. Voor dit script heb je de volgende packages nodig:

• Archi-lab.net
  • Clockwork for Dynamo 1.x (2.x als je Dynamo 2.0 gebruikt)
  • Data-Shapes
  • RootNodes (zorg dat je de laatste versie downloadt, deze scripts update ik regelmatig)
  • Spring nodes

Voeg het script toe aan je toolkit, zodat het altijd binnen handbereik is.

Het wordt geWAARDEerd
In plaats van alleen te laten zien wat wij doen, geven wij je de mogelijkheid het ook zelf te kunnen. Doen dus. Net zoals de vorige scripts werkt dit script voor zowel Dynamo 1.3.4 als Dynamo 2.0. Heb je zelf nog goede ideeën om toe te voegen aan de toolkit, laat het ons weten. Wie weet kunnen wij je helpen om elke dag een beetje slimmer te werken.

Download het script via GitHub of direct via deze link.

Heb je na het lezen van dit artikel de smaak te pakken en wil je dit soort gave dingen zelf ook maken? Neem dan hier contact op voor de mogelijkheden van een Dynamo cursus op maat.

Tekst: Joris Wiegman
Gepubliceerd: 16 mei 2019