Deze Python-tool verwijdert de tag uit de string van het attribuut “Name”

Eén van de grootste irritaties bij het gebruik van het attribuut “Name” bij een IFC-export vanuit AutoDesk Revit, is dat het format van de value is voorzien van een tag. In Revit is deze bekend als Element-Id en in Solibri als BATID. De tag zorgt ervoor dat alsnog elk object in zijn vorm uniek is, terwijl de uitvraag juist kan zijn om objecten te groeperen. Wanneer je objecten wilt groeperen is de property “Name” kansloos.

Een oplossing voor dit probleem, is om met andere properties te groeperen. Maar het attribuut “Name” is juist interessant omdat dit eigenlijk twee eigenschappen bevat, namelijk “Family Name” en “Type”. In AutoDesk Revit zelf ook wel “Family Name and Type” genoemd.

Je kunt gebruik maken van alternatieve workflows om alsnog te komen tot een bepaalde groepering. Denk hierbij aan classificeren of het gebruik van wildcards in zoekopdrachten. Dit is echter niet binnen iedere software een optie. Hoe fijn zou het zijn dat de aanpassing kan plaatsvinden in de IFC, waarna elke software er vervolgens mee uit de voeten kan?

Root ontwikkelde een Python-tool die, bij het inladen van een IFC, de tag verwijdert uit de string van het attribuut “Name”. Hierdoor is het mogelijk om de IFC apart weg te schrijven, met behoud van het origineel. De tool werkt alleen met de IfcOpenshell-module. Om deze te gebruiken is het dan ook noodzakelijk dat je zowel Python als de IfcOpenshell-module geïnstalleerd hebt.

Hieronder vind je een video die laat zien hoe de tool werkt.

Root kan, zonder aan te wijzen aansprakelijkheid, het Python tool beschikbaar stellen. Indien er nog vragen en/of opmerkingen zijn dan kunt u altijd contact met mij opnemen via jst@root-bv.nl.

Download de tool direct via deze link.

Voor de installatie van Python, zie: python.org
Voor de installatie en procedure van IfcOpenshell, zie: ifcopenshell.org/python

Tekst: Juun Steen
Tekstredactie: Kim Schoot
Gepubliceerd: 31 maart 2022

Gerelateerde artikelen

Speld in een hooiberg

Shared Parameter GUID’s

IfcGUID niet langer read only


Deel dit artikel
deel dit artikel via e-mail
deel dit artikel via linkedIN
deel dit artikel via Twitter
deel dit artikel via WhatsApp
Python tool: Remove Element-Id From Name

Onze projecten zijn het resultaat van teamwork. Elke collega heeft een eigen expertise en draagt van daaruit bij aan onze projecten. Zo leveren we samen betrouwbare kwaliteit.

Juun Steen
Senior BIM-Adviseur
jst@root-bv.nl

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief