Deze Python-tool verwijdert de tag uit de string van het attribuut “Name”

Eén van de grootste irritaties bij het gebruik van het attribuut “Name” bij een IFC-export vanuit AutoDesk Revit, is dat het format van de value is voorzien van een tag. In Revit is deze bekend als Revit-Id en in Solibri als BATID. De tag zorgt ervoor dat alsnog elk object in zijn vorm uniek is, terwijl de uitvraag juist kan zijn om objecten te groeperen. Wanneer je objecten wilt groeperen is de property “Name” met de Revit-format kansloos.

Je zou er in dit geval voor kunnen kiezen om te werken met de attribuut “ObjectType”. Maar het attribuut “Name” is juist interessant omdat dit eigenlijk twee eigenschappen bevat, namelijk “Family Name” en “Type”. In AutoDesk Revit zelf ook wel “Family and Type” genoemd.

Nu doet de situatie zich voor dat je soms wel en soms geen sturing kan geven aan de format van de value behorend bij de property “Name”. Als er doorgaans contact is met de modellerende partij, kun je deze partij vragen de exportinstellingen iets aan te passen. In dit geval kan het vinkje aan- of uitgezet worden, zoals te zien in de afbeelding hieronder.

Screenshot

Is het niet mogelijk om regie te voeren en heb je alleen beschikking over het BIM-extract IFC? Dan kun je gebruik maken van alternatieve workflows om alsnog tot een bepaalde groepering te komen. Denk hierbij aan classificeren of het gebruik maken van wildcards in zoekopdrachten. Dit is echter niet binnen iedere software een optie. Hoe fijn zou het zijn dat de aanpassing rechtstreeks kan plaatsvinden in de IFC, waarna elke software er vervolgens mee uit de voeten kan?

Root ontwikkelde een Python-tool die, bij het inladen van een IFC, de tag verwijdert uit de string van het attribuut “Name”. Hierdoor is het mogelijk om de IFC apart weg te schrijven, met behoud van het origineel. De tool werkt alleen met de IfcOpenshell-module. Om deze te gebruiken is het dan ook noodzakelijk dat je zowel Python als de IfcOpenshell-module geïnstalleerd hebt.

Hieronder vind je een video die laat zien hoe de tool werkt.

Root kan, zonder aan te wijzen aansprakelijkheid, het Python tool beschikbaar stellen. Indien er nog vragen en/of opmerkingen zijn dan kunt u altijd contact met mij opnemen via jst@root-bv.nl.

Download de tool via GitHub of direct via deze link.

Voor de installatie van Python, zie: python.org
Voor de installatie en procedure van IfcOpenshell, zie: ifcopenshell.org/python

Tekst: Juun Steen
Tekstredactie: Kim Schoot
Gepubliceerd: 31 maart 2022
Bijgewerkt: 22 november 2023