Nieuwe applicatie verbetert de engineeringskwaliteit door middel van ongevraagd advies

Innoveren is een van de kernwaarden van Root. Dit houdt onder andere in dat we continu bezig zijn met het verbeteren van ons engineeringsproces. Om hier een volgende stap in te zetten, ontwikkelde Jeremy Smaal de afgelopen maanden een nieuwe applicatie voor Root in het kader van zijn afstudeeronderzoek. Deze applicatie kan met behulp van een database informatie over geselecteerde objecttypes in BIM software automatisch visualiseren. Door dit ongevraagde advies kunnen engineeringsfouten voorkomen worden en verbetert het engineeringsproces. In dit artikel neemt Jeremy je mee in de ontwikkeling van de applicatie.

Waar mensen werken worden fouten gemaakt. Dat is bij Root niet anders. Wel vinden we het belangrijk om van deze fouten te leren. Binnen onze organisatie werken we daarom met een proces waarbij we fouten waarborgen in een inbox, ook wel het collectieve brein genoemd. Onze engineers gaan met de problemen in deze inbox aan de slag en maken bijvoorbeeld checkingtools om te voorkomen dat fouten in de toekomst opnieuw gemaakt worden. Vanuit de organisatie was er al langer de wens om de kennis uit het collectieve brein al vooraf, bij het aanklikken van een object, inzichtelijk te maken bij het werken met de BIM-software Revit of Archicad. Oftewel: men wenste een externe applicatie om ongevraagd advies te kunnen geven binnen een BIM-model. Jeremy Smaal heeft met zijn afstudeeronderzoek verder invulling gegeven aan deze wens.

“Het zorgt voor meer grip op de kwaliteit en output van modellen, maakt de engineer bewust van engineeringsvraagstukken op objecttypeniveau en voorkomt daarbij preventief fouten.”
Jeremy Smaal, BIM-Engineer Root

Jeremy: “Ik bouwde met behulp van de software Unity een applicatie voor de BIM-software Archicad en Revit, die aan de hand van een geselecteerd object ongevraagd advies geeft. Dit advies komt uit een achterliggende database op Windows Verkenner. Engineers kunnen het advies handmatig aanvullen in de vorm van afbeeldingen, Excel- en tekstbestanden. De applicatie visualiseert de data real time, waardoor de gebruiker altijd een up-to-date advies ziet. Op basis van dit advies kan vervolgens het engineeringsproces verbeterd worden. Het zorgt voor meer grip op de kwaliteit en output van modellen, maakt de engineer bewust van engineeringsvraagstukken op objecttypeniveau en voorkomt daarbij preventief fouten. De applicatie werkt met alle software die een tekstbestand kan exporteren. En de database kan gevuld worden met alle gewenste teksten en afbeeldingen, zolang er maar in de naam van de bestanden in de database het zoekwoord zit.”

Koppeling met Revit
Voor de ontwikkeling van de applicatie, was het belangrijk om een koppeling te kunnen maken tussen Revit en een externe applicatie. Dit gebeurt door het exporteren van waardes uit Revit naar een specifiek pad, die vervolgens weer door een applicatie worden opgehaald. Ter voorbereiding op het bouwen van de applicatie, is er een koppeling tussen Revit en Unity bewerkstelligd waarbij er met behulp van Dynamo het objecttype op een standaard Unity-pad wordt geëxporteerd. Het feit dat het een standaard Unity-pad betreft, maakt dat deze data kan worden opgehaald, bewerkt en gebruikt. Deze koppeling bleef vervolgens bestaan tijdens het bouwen van de applicatie vanuit Unity.

Dynamo script exporteren parameterwaarde (Afb. 1). Python script die filepath generiek maakt (Afb. 2).

Het nadeel van het exporteren van het objecttype met Dynamo is dat dit niet automatisch gebeurt, maar een druk op de knop vereist. Om de applicatie automatisch te laten updaten is het Dynamo-script eruit gehaald en omgebouwd naar een plug-in. Dit is gedaan met behulp van de Revit API en een C# script. Het nieuwe script doet hetzelfde als het Dynamo-script. Het kijkt naar het geselecteerde element en exporteert vervolgens de parameterwaarde van het objecttype van het geselecteerde element naar een TXT-bestand. Het script omvat een eventloop die maakt dat de export elke seconde opnieuw plaatsvindt. Om werkgeheugen te besparen wordt hierbij gekeken of er een object is geselecteerd. Zo niet, dan wordt de code niet uitgevoerd. De export van de waarde zelf gebeurt direct, zonder vertraging.

Jeremy: “Ook de automatisering van het exporteren van het objecttype is een voorbeeld van het geven van ongevraagd advies. Dit gebeurt tenslotte niet langer gevraagd met een druk op de knop, maar automatisch wanneer je een object binnen de BIM-software aanklikt. Vervolgens blijft het script continu het objecttype exporteren naar het Unity-pad.”

De applicatie: onder de motorkap
De applicatie bestaat uit vijf C# scripts:

1. Het eerste C# script is verantwoordelijk voor het binnenhalen van het zoekwoord en het oproepbaar maken voor Unity.
  2. Het tweede C# script is verantwoordelijk voor het formateren van Excel-data onder parameters die, net zoals bij het vorige script, oproepbaar moeten zijn voor Unity.
  3. Het derde C# script maakt aan de hand van de Excel-data BIM-informatie en visualiseert deze op de applicatie.
  4. Het vierde C# script visualiseert ook PNG-, JPG- en TXT-bestanden op de applicatie.
  5. Het vijfde C# script is voor de instellingen van de applicatie, zoals resolutie en volledig scherm.

Presentatie van Jeremy Smaal over zijn afstudeerscriptie tijdens zijn stage bij Root.

Op weg naar de implementatie
Om de applicatie te kunnen implementeren is het belangrijk om deze af te stemmen met en te laten testen door key users. Met dit doel vonden er sparsessies plaats met verschillende Root-collega’s die de applicatie in de toekomst mogelijk gaan gebruiken. Jeremy: “In deze sessies konden de collega’s hun perspectieven en ideeën inbrengen en kon ik hen vragen of zij de applicatie zouden willen gebruiken. Daarnaast is aan de hand van de sessies een programma van eisen opgesteld om de kwaliteit van de database te waarborgen.”

De key users gaven aan de applicatie gebruiksvriendelijk te vinden, omdat er maar één handeling nodig is om deze te laten werken, mits alles op het werkstation goed is ingesteld. Voordelen van de applicatie zijn dat je met de applicatie de ‘let op’s zichtbaar kunt maken, de bewerkbaarheid van de applicatie en het gegeven dat de informatie die op de applicatie wordt gevisualiseerd een manier biedt om kennis automatisch te delen en mogelijke engineeringsproblemen in de toekomst kan voorkomen. Jeremy: “Tegelijkertijd zijn er ook een aantal verbeterpunten. Zo missen er features, zoals het terugkoppelen van de parameters naar de BIM-software, informatie pop-ups en ontbreken hyperlinks. Hiermee ga ik de komende tijd aan de slag. Vervolgens kan de applicatie geïmplementeerd worden bij Root.”

Toekomst

Wanneer de nieuwe applicatie straks geïmplementeerd is, is dit nog niet het eindpunt. “Er zijn nog veel meer mogelijkheden waarmee we de applicatie kunnen verrijken en uitbreiden”, vertelt Jeremy. “Mijn advies is om te gaan experimenteren met de koppeling die in dit onderzoek wordt bewerkstelligd tussen de BIM-software en een externe applicatie. Zo is het wellicht mogelijk om door de koppeling geometrie automatisch mee te geven en op een applicatie weer te geven. Ook is het een optie om een automatische checkingsapp te maken, die parameters vanuit Revit inleest en vervolgens met regels per parameter controleert of de waardes juist zijn, zoals Solibri ook doet met rulessets.”

Uitreiking van BIM Studenten Battle met prijswinnaars Irfan Pottachola (Universiteit Twente), Fabian Breteler (TU Eindhoven) en Jeremy Smaal (Hogeschool Utrecht) tijdens de BIM Onderwijsdag 2022 in de Jaarbeurs, Utrecht. Fotografie: bimonderwijsdag.nl

Partners

BIM Onderwijsdag
Jeremy Smaal kreeg de uitnodiging om met zijn scriptie mee te doen aan de BIM Studenten Battle. Hij deed mee en eindigde in de top 3, waarbij hij zijn onderzoek mocht presenteren op de BIM Onderwijsdag. Jeremy: Dit vond ik supergaaf! Ik bereidde een korte pitch en een filmpje voor, waarmee ik op de BIM Onderwijsdag op het podium stond. Dit was voor mij een onvergetelijk moment. Uiteindelijk ben ik derde geworden en hier ben ik zeker niet ontevreden mee. Ik ben blij dat mijn onderzoek een plekje op deze dag heeft gekregen en werd gewaardeerd. Ook daarbuiten was het een leerzame dag met de masterclasses, boeiende sprekers en mogelijkheid tot netwerken.”

Tekst: Kim Schoot
Gepubliceerd: 5 december 2022

Publicatie
BIM Onderwijsdag

Deel dit artikel
deel dit artikel via e-mail
deel dit artikel via linkedIN
deel dit artikel via Twitter
deel dit artikel via WhatsApp

Onze projecten zijn het resultaat van teamwork. Elke collega heeft een eigen expertise en draagt van daaruit bij aan onze projecten. Zo leveren we samen betrouwbare kwaliteit.

Jeremy Smaal
BIM-Engineer
info@root-bv.nl