Een wat?

Een user defined property set is een tekstbestand waarmee je parameters vanuit Revit op een zelf te definiëren plaats in IFC kunt zetten. Bovendien kun je de namen van de parameters in Revit hernoemen naar parameter benamingen zoals je die in IFC zou willen hebben. Het schrijven van een user defined property set is niet heel erg moeilijk, het is een soort programmeren voor dummies. Het enige wat je hoeft te doen is per IfcEntiteit op te schrijven op welke plek in Revit de parameters gezocht moeten worden en hoe die dan vervolgens in IFC moeten heten. Dit doe je vaak door middel van een simpel tekstbestand.

Door gebruik te maken van een user defined property set kun je een opdrachtgever veel werk uit handen nemen. Hij hoeft namelijk niet meer in alle tabbladen te zoeken naar de juiste informatie. Dat betekent ook dat je classificaties niet meer ontzettend ‘breed’ of uitgebreid geschreven hoeven te worden, je hoeft immers idealiter alleen binnen de zelf aangemaakte propertyset te zoeken.

Custom Pset Generator 1

Onderhoud
Mensen die dit wel eens gedaan hebben weten echter ook dat dit bestand vaak kan wijzigen, vooral op het moment dat je voor verschillende opdrachtgevers werkt en dus de naam van de user defined property set moet aanpassen, en daarmee vaak ook de namen van de parameters. Opdrachtgever A wil namelijk dat de parameter die aangeeft op welke verdieping een element is gemodelleerd ‘verdieping’ heet, terwijl opdrachtgever B wil dat dit ‘bouwlaag’ heet en de volgende heeft liever ‘bouwlaagreferentie’. Voor je het weet heb je heel veel versies van het oorspronkelijke bestand en is het overzicht lastig te bewaren, helemaal wanneer je parameters in je shared parameterlijst gaat toevoegen en dus al die user defined property set tekstbestanden moet gaan bijwerken.

Dat kan slimmer

Dat zou toch slimmer en efficiënter moeten kunnen. Na heel wat formules schrijven, aanpassen en testen is nu de eerste versie van de automatische CustomPsetGenerator middels Excel een feit. Klik op de download link onderaan deze pagina om de benodigde bestanden te downloaden. In het Excel bestand is ook een stappenplan opgenomen om tot een goed werkende user defined property set te komen.

Custom Pset Generator 2

Meer weten? Neem contact met ons op.

Download de bestanden via GitHub of direct via deze link.


Tekst: Tom Terpstra
Gepubliceerd: 7 maart 2018


Deel dit artikel
deel dit artikel via e-mail
deel dit artikel via linkedIN
deel dit artikel via Twitter
deel dit artikel via WhatsApp
CustomPsetGenerator

Onze projecten zijn het resultaat van teamwork. Elke collega heeft een eigen expertise en draagt van daaruit bij aan onze projecten. Zo leveren we samen betrouwbare kwaliteit.

Tom Terpstra
Senior BIM-Adviseur
info@root-bv.nl

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief