Stappenplan

We krijgen regelmatig de vraag hoe je een goede export vanuit Revit naar IFC maakt. Daarom volgt hieronder een stappenplan, waarin wordt uitgelegd waar je op moet letten. Allereerst is het handig om onze template te gebruiken zodat je dezelfde views en instellingen hebt, zoals in onderstaande uitleg. Deze zal binnenkort op onze website te downloaden zijn. Daarnaast is het belangrijk te weten dat wij momenteel werken met de open source IFC exporter van Autodesk, deze is hier te downloaden. Uiteraard is het ook belangrijk om voorafgaand aan het exporteren je model uitvoerig te checken binnen Revit zelf.

Stap 1.

Controleer in het tabblad ’09_export’ bij ‘3D View ifc’ de view template. Klik vervolgens op ‘V / G Overrides Model’ en dan op het tabblad ‘Worksets’, Zorg dat hier alleen de worksets die mee mogen naar IFC op Visible staan en dat de hulp worksets op Hide staan.

exporteren naar ifc 1

Stap 2.
Ga naar ‘File’, ‘Export’ en klik op ‘IFC’.

exporteren naar ifc 2

Stap 3.
Selecteer hier ‘IFC (2×3)’ en klik op ‘Modify setup...’

exporteren naar ifc 3

Stap 4.
In het General tabblad kun je, zoals titel al doet vermoeden, alle algemene dingen van de export instellen. Zorg dat de juiste ‘Phase to export’ is geselecteerd en vul ‘File Header Information’ en ‘Project Address...’ in. Selecteer in basis voor de ‘Space boundaries’ 1st Level. Alleen wanneer je echt aan de slag gaat met relaties van spaces onderling of objecten in spaces, selecteer je 2nd Level. Je bestand wordt met de laatste optie ook een stuk groter in omvang.

exporteren naar ifc 4 (1)

Stap 5.
In het tabblad ‘Additional Content’ vink je aan welke elementen mee worden geëxporteerd naar IFC.

exporteren naar ifc 4 (2)

Stap 6.
In het tabblad ‘Property Sets’ kun je selecteren welke property sets allemaal mee worden geëxporteerd. Om heel veel tabbladen in IFC te voorkomen, schakelen wij het vinkje ‘Export Revit property sets’ standaard uit. Vervolgens kun je in het rode kader bij ‘Export user defined property sets’ een tekstbestand selecteren welke je eigen mapping van parameters bevat. Zie ook het kennisartikel CustomPsetGenerator. Bij ‘Export parameter mapping table’ kun je ook een tekstbestand selecteren. Deze verzorgt de mapping van zelf gedefinieerde parameters binnen Revit naar de common property sets in IFC.

exporteren naar ifc 6

Stap 7.
In dit tabblad kun je de mate van detail aangeven. Bij ons staat deze altijd op ‘Low’.

exporteren naar ifc 7

Stap 8.
Bij ‘Advanced’ staan nog een aantal geavanceerde instellingen die lastig in een notendop uit te leggen zijn. Wil je hier meer over weten, neem dan contact met mij op. In het screenshot kun je in ieder geval zien welke vinkjes wij standaard aan hebben staan.

exporteren naar ifc 8

Stap 9.
Last but not least; selecteer een bestandslocatie en geef het bestand een juiste naam volgens de norm waar je mee werkt en klik op ‘Export’.

exporteren naar ifc 9

Meer weten? Neem contact met mij op.

Tekst: Tom Terpstra
Gepubliceerd: 16 maart 2018

Deel dit artikel
deel dit artikel via e-mail
deel dit artikel via linkedIN
deel dit artikel via Twitter
deel dit artikel via WhatsApp

Onze projecten zijn het resultaat van teamwork. Elke collega heeft een eigen expertise en draagt van daaruit bij aan onze projecten. Zo leveren we samen betrouwbare kwaliteit.

Tom Terpstra
Senior BIM-Adviseur
tte@root-bv.nl