Het Ware Noorden

In Archicad begin je je project standaard met het Archicad nulpunt (project-nulpunt). Zeker in de ontwerpfase is dit gebruikelijk. Het is dan ook aan te raden om dit nulpunt, in de basis, te gebruiken. Bij de project start-up dient er een afspraak te worden gemaakt over de positionering van het project-nulpunt.

Voorbeeld
Stramien A-1 ligt op 10000mm x 10000mm tov het 0.0.0-punt (oorsprong)
Z-as = 0 = bwk afgewerkte begane grond vloer

Project nulpunt zonder Kubus

Voor de afstemming is het aan te raden om de coördinaten 0.0.0. een fysiek 0-punt object te modelleren en deze mee te exporteren naar IFC. Dit maakt afstemming en coördinatie van verschillende modellen eenvoudiger.

Project nulpunt met Kubus

Het kan echter voorkomen dat het nulpunt later verplaatst moet worden, of dat de oriëntatie aangepast moet worden aan het Ware Noorden (trueNorth). Het is dan mogelijk om translatie en/of rotatie op het model toe te passen, echter heeft dit een, niet wenselijke, gevolg. Eerder gemaakte lay-outs dienen opnieuw geplaatst te worden en, zeker in een latere fase van een project, kan dit erg veel werk opleveren. Om dit mogelijk te maken heeft Graphisoft een bibliotheekobject ontwikkeld. Het object wordt op de plattegrond geplaatst en door het object een translatie of rotatie, ten opzichte van het project-nulpunt, mee te geven krijgt het model in de IFC een ander nulpunt. Hierbij blijft het project-nulpunt in stand en daarmee ook de content op de lay-outs.

Hoe te plaatsen
1. Ga naar de begane grond van het project.
2. Open de objecten bibliotheek en zoek naar het Survey Point Object.

Plaats survey point

Eventueel kun je heb object ook vinden door te zoeken naar Survey Point:

Zoeken op Survey Point

3. Plaats dit object op de begane grond. Nu kan het naar de juiste locatie verplaatst worden. Het midden van het object is het nieuwe nulpunt.

4. Het Survey Point Object kan ten opzichte van het nulpunt zowel in het horizontale als verticale vlak verplaatst worden. Indien het nieuwe nulpunt hoger of lager ligt dan het project-nulpunt, moet je via de Z-waarde een translatie aanbrengen.

5. Bepaal de oriëntatie van het project. Dit kan op twee manieren:

  • Door middel van de “Project Location”. Deze optie vind je onder File >> Project Location in de werkbalk. Hier kun je onder andere het werkelijke Noorden invullen en controleren op Google Maps.
Project location vinden
  • De tweede manier om de oriëntatie te bepalen is door de Survey Point een rotatie mee te geven. Deze methode werkt enkel als de instelling ‘Volg project noorden’ uitgevinkt is. Deze instelling staat standaard aan en bepaald dat de oriëntatie die onder “Project Location” is ingevuld, aangehouden dient worden.
Volg project noorden

De IFC Export
Nu het Survey Point geplaatst is, dient deze ook mee te komen bij de IFC export. De translator van Archicad weet namelijk nog niet dat er een nieuw nulpunt is bepaald. Dit dient aangezet te worden in het translator menu. Onder Translator >> Geometry Conversion dient men aan te vinken dat het nulpunt van het Survey point gehanteerd moet worden.

Translator instellingen

Meer weten? Neem contact met ons op.

Gepubliceerd: 20 april 2018


Deel dit artikel
deel dit artikel via e-mail
deel dit artikel via linkedIN
deel dit artikel via Twitter
deel dit artikel via WhatsApp

Onze projecten zijn het resultaat van teamwork. Elke collega heeft een eigen expertise en draagt van daaruit bij aan onze projecten. Zo leveren we samen betrouwbare kwaliteit.

Root
Office
info@root-bv.nl

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief