Even een rondje door het kantoor met de simpele vraag: “Welke functie in Revit mis je en zou je werkproces ingrijpend kunnen verbeteren?”. Voor sommigen toch een verrassend moeilijke vraag, maar voor anderen juist heel gemakkelijk te beantwoorden. Juist op die antwoorden hebben we de focus gelegd. Want als iemand de vraag gemakkelijk kan beantwoorden, dan kan hij het ook echt gebruiken. Antwoord: “Het joinen van elementen met elementen in gelinkte modellen”.

Innoveren door te doen
Er zijn vaak veel raakvlakken tussen het bouwkundig en het constructief model die een “clash” opleveren. De kortste klap is in dat geval meestal het joinen van de elementen om de gewenste aansluiting te creëren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een aansluiting van een wand op een ronde kolom, of een kolom die gespaard moet worden in de dekvloer.

Echter is het joinen van elementen tussen linked files in Revit niet mogelijk. Al lang staat deze request op de wishlist bij Autodesk, maar in de huidige versies is dit nog niet verwerkt. Het is ook maar de vraag of dit ooit nog gaat gebeuren. In het kader van ‘Innoveren door te doen’ zijn wij om die reden gaan testen met een nieuwe werkmethodiek.

Root heeft een Dynamo script ontwikkeld dat een extra hulpmiddel biedt tijdens de engineering en het streven naar een clashvrij project. Dit script neemt de benodigde elementen over uit het gelinkte model en knipt deze uit in het huidige project. Op deze manier kun je de bouwkundige en constructieve modellen snel en gemakkelijk samenbrengen.

Dynamo script voids overnemen

Deze functie is ondertussen op twee verschillende projecten toegepast met verschillende intenties. Voor het eerste project is de constructie overgehaald naar het bouwkundig model. Bij het tweede project zijn de kozijnsparingen overgenomen naar het constructief model.

Hoe werkt dit onder de motorkap?
Als voorbeeld nemen we het overhalen van de constructie naar het bouwkundig model. In de constructieve elementen is een void-family meegenomen. Deze void-family reageert op de parameters van de constructeur, dus het maken van nieuwe families is hiervoor niet nodig. Dynamo zoekt deze voids op in het gelinkte constructieve model en leest de eigenschappen uit. Vervolgens worden in het huidige project de families geplaatst met de eigenschappen uit het gelinkte model. Dynamo gaat daarna op zoek naar een clash tussen deze void en bijvoorbeeld een vloer, wand of plafond. Wanneer er een clash geconstateerd wordt, worden deze elementen met elkaar geknipt. Als de void geen clash heeft met het model wordt deze niet geplaatst. Hiermee kan onnodige data worden beperkt en blijft het model schoon.

Op deze manier is ook het updaten van modellen van bijvoorbeeld een constructeur geen probleem meer. Waar met een join vaak de foutmelding verschijnt dat elementen niet meer gejoined kunnen worden, hoeft nu alleen maar het script opnieuw gedraaid te worden en alle elementen worden correct gespaard. Waar vroeger een dekvloer met een ‘edit boundary’ om een kolom gemodelleerd werd en bij verplaatsing van die kolom de modellen niet meer overeenkwamen, wordt de sparing nu door een void gegenereerd. Elke verplaatsing is daarmee gelijk verwerkt.

Bekijk in de onderstaande video de uitwerking van deze methode.

Niet voor één gat te vangen
Voor het overnemen van kozijnsparingen konden we hetzelfde script gebruiken. Het verschil zat hem hierbij in waar we de void-family plaatsen. Om de kozijnsparingen in de constructie te realiseren, hebben we onze kozijn-families voorzien van de void-family, afgesteld op de juiste dimensies. Dynamo leest deze voids uit en plaatst en knipt de voids in het constructieve model. Een van de grote voordelen hiervan is dat verschuivingen van de kozijnen geen problemen meer opleveren voor de sparingen in de constructie. Door simpelweg het script opnieuw te runnen worden alle kozijnsparingen ge-update.

Bekijk deze methode in de onderstaande video.

Download het script via GitHub of direct via deze link en probeer het zelf uit. Wij hoor graag je ervaring. Voor vragen of feedback kun je uiteraard contact met mij opnemen.

Tekst: Joris Wiegman
Gepubliceerd: 17 oktober 2018

Deel dit artikel
deel dit artikel via e-mail
deel dit artikel via linkedIN
deel dit artikel via Twitter
deel dit artikel via WhatsApp
Dynamo script en Void-Family

Onze projecten zijn het resultaat van teamwork. Elke collega heeft een eigen expertise en draagt van daaruit bij aan onze projecten. Zo leveren we samen betrouwbare kwaliteit.

Joris Wiegman
BIM-Engineer
jwi@root-bv.nl