Speld in een hooiberg

20 december 2017 door Root B.V.

Zoekt u zich vaak een ongeluk naar informatie in een BIM-model? Het komt namelijk regelmatig voor dat gewenste informatie niet op de plek staat waar het eigenlijk zou moeten staan. Het is als zoeken naar een speld in een hooiberg. Meestal resulteert dit in het doorklikken van alle Property Sets (tabbladen) in Solibri om te achterhalen welke informatie je hebt ontvangen. Zou het niet fijn zijn als je in een handomdraai in Solibri een overzicht kon maken van alle Property Sets en Properties die gebruikt worden in alle BIM aspectmodellen?

waar staat het?

Eén van de spelregels van de BIM basis ILS (Informatie Leverings Specificatie) is dat objectinformatie wordt geborgd in de juiste Property Sets en Properties zoals die in IFC zijn gedefinieerd.

Voor veel partners blijkt deze regel in de praktijk toch lastig te zijn, of zelfs onmogelijk. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een partner in een eigen Property Set aangeeft dat een wand dragend is en niet de daarvoor bedoelde Pset_WallCommon.Loadbearing property gebruikt, zoals BuildingSmart dat voorschrijft. Met name in de uitvoeringsfase, waarbij regelmatig andere software gebruikt wordt dan Revit of ArchiCAD, kost het analyseren van wat je krijgt van je partners veel tijd.

Meer informatie over de BIM basis ILS vindt u hier.

bending the rules

Solibri kan veel en soms kom je er bij toeval achter dat er nog veel meer mogelijk is door ‘out of the box’ toepassingen! Een issue result kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een probleem juist op te lossen. Een mooi voorbeeld hiervan is het gebruik van een specifieke regel welke in ‘omgekeerde’ vorm een oplossing biedt in de zoektocht naar welke Property Sets en Properties er in een project gebruikt worden.

De rule “Required Property Sets” (support tag SOL/202/2.4) is bedoeld om te controleren of een component een bepaalde Property Set heeft. Dat is handig als je bijvoorbeeld wilt controleren of een wand de Property Set ‘Pset_WallCommon’ heeft.

Wordt de gevraagde Property Set echter niet gevonden, dan maakt Solibri een opsomming van alle gebruikte Property Sets en Properties. Dus als je in de rule naar een Property Set zoekt die er zeker niet in zit, zegt Solibri: “die Property Set heb ik niet gevonden, maar deze Property Sets en Properties heb ik wel gevonden…!”


De lijst met alle gebruikte Property Sets en Properties is beschikbaar via het Issue Report en te kopiëren naar xls. Hier is via een extra gekoppeld tabblad met slimme filters vervolgens snel inzicht te krijgen in alle meegeleverde alfanumerieke informatie.

De resultaten kun je vervolgens weer gebruiken om een specifieke of generieke classificatie te maken in Solibri.

 

Download hier de Excel Sheet

 

Deel dit artikel: