Sluishuis VORM / Besix, Amsterdam
De Nederlandsche Bank, Amsterdam
BIM consultancy Van Wijnen, regio West
MIX, Amsterdam
Klimopweg, Amsterdam
Slachthuisterrein, Haarlem
KOER, Rotterdam
The Sphinx aan het IJ, Amsterdam
The Mayor, Amstelveen
Het Warenhuys, Den Helder
Dynamo cursus Van Aken, Eindhoven
Solibricursus VB Groep, Maastricht
MO*TOWN, Amsterdam Sloterdijk
Binnenhof, Den Haag
Gashouderkwartier, Arnhem
Holocaust Museum, Amsterdam
BPD, Amsterdam
Digitalisering vastgoed Woonstad, Rotterdam
Floating Gardens, Amsterdam Sloterdijk
Houthavens, Amsterdam
Revit / Van Bokhorst Architecten, Nijkerk
Inntel Hotels Marina Beach, Scheveningen
Plaza West, Haarlem
Belvedère, Den Bosch
De Lichtpen, Amersfoort
FloriWorld, Aalsmeer
City Icoon, Amsterdam
Werkmethodiek VORM Holding, Papendrecht
Integraal Kind Centrum, Muiden
Eemerald, Amersfoort
Warmtekrachtcentrale TU Delft, Delft
Leidingtunnel Erasmus MC, Rotterdam
De Looiers, Purmerend
BIM en bouwkundige coördinatie voor nieuw icoon aan het IJ
Volledig op het water, bij de entree van de wijk IJburg, wordt een nieuw icoon van de stad Amsterdam gerealiseerd. Het internationaal bekende architectenbureau Bjarke Ingels Group (BIG) ontwierp samen met BARCODE Architects het Sluishuis: een bijzonder appartementencomplex. VORM en BESIX zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de circa 442 appartementen.
Het Sluishuis springt met zijn opvallende vorm direct in het oog. In de richting van het water wordt het gebouw omhooggetild, met een grote opening die het water van het Ijmeer tot op het binnenplein laat stromen. Bewoners en bezoekers kunnen hierdoor onder het gebouw door varen tot in de binnenhaven. Richting Ijburg wordt het gebouw juist trapsgewijs lager. Zo ontstaat een natuurlijke overgang naar de omgeving. Je kunt het gebouw oplopen en genieten van een wandeling over het dak. Om het gebouw heen komt een waterlandschap met een eiland om te zonnen en een 400 meter lange pier met aanlegplekken voor sloepen en zeilbootjes. De bijzondere vorm van Sluishuis zorgt voor uitzonderlijke appartementen met een optimale zonligging en panoramische uitzichten op het water en de omgeving. Door het gebruik van innovatieve duurzaamheidstechnieken wordt het gebouw volledig energieneutraal.
Rol van Root
Root was verantwoordelijk voor de bouwkundige coördinatie tijdens de voorbereidende fase van het project. Wij waren de schakel tussen architect en aannemer. Een uitdagende rol, want we bedienden enerzijds een groot voorbereidingsteam van de aannemer, inclusief de diverse onderaannemers, en anderzijds een uitgebreid ontwerpteam, waarbij iedereen zijn eigen wensen en prioriteiten had. Wij controleerden de ontwerp- en UO-stukken van de architecten en zorgden ervoor dat zowel de architecten als de aannemers over de juiste stukken beschikten. We haalden als het ware de benodigde input boven water bij bijvoorbeeld leveranciers en zorgden dat deze bij de juiste mensen terechtkwam. Het resultaat waren afgestemde UO-stukken waarin de juiste uitgangspunten vanuit de werkvoorbereiding en leveranciers verwerkt waren. Tot slot namen we een deel van de BIM-coördinatie voor onze rekening.
Beelden: BIG/Barcode Architects
Website: VORM
Website: Besix
Gerelateerd artikel
“Root zorgt voor de kennis en ervaring die wij missen”
De Nederlandsche Bank (DNB) renoveert haar hoofdkantoor. Duurzaamheid staat daarbij centraal. Dit komt terug op drie manieren: in de keuze voor renovatie in plaats van sloop en nieuwbouw, in het ontwerp van het nieuwe pand en in het hergebruik van materialen.
Rol van Root
Root is benaderd om de afdeling werkvoorbereiding van Spie te ondersteunen bij de renovatie. Onze voornaamste taak is het gebruik van het BIM als informatiebron bij de verbouwingsopgave. Dankzij onze uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van BIM en bouwkunde zijn wij in staat om de werkvoorbereiding op een efficiënte en nauwkeurige manier te ondersteunen bij het BIM-proces.
Wij zijn trots om onze expertise en diensten in te zetten voor dit project en kijken uit naar een succesvolle samenwerking met Spie. Wil je meer weten over onze werkzaamheden en hoe wij ook jouw bouwproject kunnen ondersteunen? Neem dan contact met ons op.
Beelden: DNB / Mecanoo
Website: DNB (Renovatie)
Meedenken over BIM binnen de vestigingen en de regio
Ontwikkel-, bouw- en beheerspecialist Van Wijnen heeft 24 vestigingen in heel Nederland, met elk een eigen BIM-regisseur. Toen de vestiging Haarlemmermeer vorig jaar een BIM-regisseur miste, vroeg Van Wijnen Root om deze functie tijdelijk in te vullen. Root-collega Tom Terpstra ging vanaf mei 2019 één dag per week binnen de vestiging aan de slag.
Bij de invulling van de functie legden we de nadruk op procesverbetering. We hielpen medewerkers van de vestiging om meer uit BIM-modellen te halen en Solibri beter in te richten. Toen er een nieuwe BIM-manager startte, droegen we het werk aan hem over en maakten we hem wegwijs in Solibri. Vervolgens werd ons gevraagd op dezelfde wijze aan de slag te gaan voor de vestiging Dordrecht. Hier focusten we met name op de BIM-doelen van de vestiging en zetten we een BIM-kernteam op om medewerkers hierbij te betrekken. We creëerden een nieuw BIM-proces, waar de vestiging nu mee aan de slag gaat. Ook in Dordrecht is inmiddels een nieuwe BIM-regisseur gevonden, die door ons ingewerkt wordt.
In de rol van interim BIM-regisseur voor de vestigingen Haarlemmermeer en Dordrecht namen we ook deel aan de overleggen van Van Wijnen regio West (Haarlemmermeer, Dordrecht en Stolwijk). Hier hielpen we bij het ontwikkelen van een nieuwe BIM-visie en doelstellingen voor de komende jaren waarmee Van Wijnen up-to-date blijft en efficiënter met BIM kan werken.
Steffan van Leenen en Ruben Trouborst, BIM-regisseurs Van Wijnen Haarlemmermeer en Stolwijk: “Root heeft ontzettend veel kennis van BIM en digitalisering. Bovendien is het bedrijf betrokken bij bijna alle initiatieven en ontwikkelingen in dit vakgebied. Tom weet zelf heel veel en heeft daarnaast connecties waarop hij indien nodig een beroep kan doen. Die kennis is een grote meerwaarde voor Van Wijnen en heel fijn om achter de hand te hebben.”
Rol van Root
Root vervulde de rol van interim BIM-regisseur voor de vestiging Haarlemmermeer en later voor de vestiging Dordrecht. In deze rol namen we de BIM-processen onder de loep en zochten we naar verbetermogelijkheden. We sloten aan bij de overleggen van Van Wijnen regio West en hielpen bij de ontwikkeling van een BIM-visie voor deze regio.
Website: van Wijnen
Gerelateerd artikel
“Root zorgt voor de kennis en ervaring die wij missen”
MIX Amsterdam is een mixed-use ontwikkeling van MRP in Osdorpplein in Amsterdam. Het nieuwbouwproject bestaat uit 528 woningen, een open gemeenschappelijke binnentuin voor bewoners en omwonenden, een openbare fietsenstalling voor ruim 400 fietsen onder het Verhalenhuis en 383 extra nieuwe parkeerplaatsen in de openbare parkeergarage die in directe open verbinding staat met de openbare parkeergarage van Don Bosco. De parkeergarage voorziet in de deelmobiliteit en er wordt ingezet op groene daken en zonnepanelen.
Op de begane grond komen winkels, kantoren en het kunst- en cultuurcentrum het Verhalenhuis, een samenwerking tussen de openbare bibliotheek van Amsterdam, El Hizjra (centrum voor Arabische kunst en cultuur), radiozender FunX en filmhuis Oxville. Het Verhalenhuis krijgt een breed en actief programma voor de buurt en wordt een open en toegankelijke ontmoetingsplek.
Rol van Root
Onze bijdrage aan het project was van groot belang voor zowel het technisch ontwerp als de uitvoeringsfase. Als bouwkundig ingenieurs werkten wij nauw samen met Heddes om de BIM-kwaliteit te verbeteren en het gebruik van BIM in de organisatie te optimaliseren. Deze unieke samenwerking resulteerde in een zeer succesvol project waar we trots op zijn.
In slechts 6 maanden tijd hebben wij een technisch ontwerp opgeleverd: een indrukwekkende prestatie. Onze focus op kwaliteit, efficiëntie en nauwkeurigheid droeg bij aan het succes van dit project. We zijn enthousiast om ons in de toekomst te blijven richten op uitdagende projecten en om onze expertise op het gebied van bouwkundige engineering en BIM in te zetten voor het behalen van de beste resultaten.
Wil je meer weten over onze werkzaamheden en hoe wij ook jouw bouwproject kunnen ondersteunen? Neem dan contact met ons op.
Website: MIX Amsterdam
Het project Klimopweg, bestaande uit 157 appartementen en een passantenpension, is gelegen in de wijk Buiksloterham in Amsterdam, op de kruising van de Klaprozenweg en Klimopweg 2.
In het project worden naast de appartementen ook een commerciële ruimte, horeca, een passantenpension en een stallingskelder voor auto’s en fietsen gerealiseerd.
Rol van Root
Als team hebben we met plezier gewerkt aan het project Klimopweg in Amsterdam, in opdracht van Kondor Wessels Amsterdam. Onze werkzaamheden bestonden uit het uitwerken van het technisch en het uitvoeringsontwerp in BIM.
We zijn trots op het resultaat van het project Klimopweg. Kondor Wessels Amsterdam was bovendien zeer tevreden over de samenwerking. Wil je meer weten over onze werkzaamheden en hoe wij ook jouw bouwproject kunnen ondersteunen? Neem dan contact met ons op.
BIM voor een nieuwe ontmoetingsplaats op het oude Slachthuisterrein
Het Slachthuisterrein in Haarlem is een plek met een rijke geschiedenis. Zoals de naam al vertelt stond hier vroeger het slachthuis van de stad. De vijf monumentale gebouwen op het terrein – het hoofdgebouw, een directeurswoning, kantine, bedrijfsunits en stallen – krijgen nu een nieuwe bestemming. Het Slachthuisterrein wordt de komende tijd omgebouwd tot een woon- en werkgebied. In de oude monumentale gebouwen komen diverse voorzieningen zoals een poppodium, een muziekschool, horecagelegenheden en kantoren voor startende ondernemers. Daarnaast worden er ruim 160 nieuwbouwwoningen gebouwd op het terrein.
Rol van Root
De vijf gebouwen op het Slachthuisterrein zijn monumenten. Hieraan mogen niet zomaar zaken veranderd worden. Ter voorbereiding op de herbestemming bracht Root daarom de gebouwen in kaart. De gebouwen zijn gescand en de laserscans zijn verwerkt tot pointclouds. Deze verwerkten we vervolgens tot BIM-modellen van de bestaande situatie. De architect gebruikte deze modellen bij het maken van het nieuwe ontwerp voor het terrein. Wij werkten dit ontwerp vervolgens technisch uit tot een maakbaar ontwerp waarmee de aannemer aan de slag kan. De grootste uitdaging hierbij is dat we rekening moeten houden met de bestaande situatie. Nieuwe en oude gedeelten moeten perfect op elkaar aansluiten.
Beelden: Hans van Heeswijk architecten
Website: De Nijs
In KOER komen in totaal 169 woningen met een mix van appartementen, parkwoningen, dijkwoningen, atelierwoningen, herenhuizen en huurwoningen. KOER krijgt een sterke, eigen identiteit die wordt gevormd door een centrale entreehal, een opvallend Marathon balkon, twee eigen buurtruimtes, een prachtig groen Karakterpark en een geweldige (afsluitbare) binnentuin van ruim 3.500 m2.
Rol van Root
Ons team heeft het project Koer in Rotterdam uitgewerkt in BIM tot uitvoeringsontwerp. We werkten hierbij intensief samen met Vorm Bouw B.V. en zijn blij dat de samenwerking naar tevredenheid verliep. Een bijzondere uitdaging binnen dit project is de pilot waarbij een van de blokken is ontworpen voor circulair bouwen.
We zijn trots op de samenwerking met het projectteam en Vorm Bouw B.V. en het resultaat dat we samen hebben bereikt. Het uitvoeringsontwerp is goed ontvangen en wordt momenteel met succes gebruikt tijdens de uitvoering van het project.
Wil je meer weten over onze werkzaamheden en hoe wij ook jouw bouwproject kunnen ondersteunen? Neem dan contact met ons op.
Website: KOER
The Sphinx is met 39 meter hoogte en 12 woonlagen het hoogste gebouw in de nieuwe stadswijk Aan het IJ in Amsterdam. Naast luxe vrije sector huurappartementen komen in The Sphinx unieke woonconcepten met een laagdrempelig zorgcomponent.
Rol van Root
We zijn momenteel druk bezig met dit interessante project in opdracht van bouwbedrijf De Nijs. Onze werkzaamheden omvatten het technisch ontwerp en het uitvoeringsontwerp, waarbij we onze uitgebreide bouwkundige kennis inzetten om tot het beste resultaat te komen.
Bij dit project maken we gebruik van Archicad: een krachtig softwareprogramma waarmee we gedetailleerde bouwkundige ontwerpen kunnen maken. Met behulp van Archicad maken we een kloppend BIM (Building Information Model), dat als basis dient voor de bouw van het project.
We zijn er trots op dat we kunnen bijdragen aan dit mooie project. Wil je meer weten over onze werkzaamheden en hoe wij ook jouw bouwproject kunnen ondersteunen? Neem dan contact met ons op.
Beeld: Amvest
Van oud kantoorgebouw tot luxe woningen: BIM voor The Mayor
In het hart van Amstelveen, op de plek waar tot voorkort nog een massief kantoorgebouw stond, wordt The Mayor gerealiseerd. Een woningbouwproject met 315 luxe appartementen, penthouses en parkvilla’s, omgeven door veel groen en ruimte.
De basis voor het bijzondere project is het oude kantoorgebouw. Dit wordt van binnen gestript en aan de buitenzijde voorzien van een nieuwe gevel. Ook komt er een nieuwe verdieping bovenop het gebouw. The Mayor bestaat uit meerdere gebouwdelen, namelijk drie hoogbouw- en zes laagbouwblokken en tien grondgebonden woningen (parkvilla’s). Het project wordt gerealiseerd op de bestaande parkeergarage.
Architectenbureau MVDS Achitecture ontwierp de woningen met ruime entrees, mooie uitzichten en aan alle kanten een natuurlijke lichtinval. Hierdoor ontstaat een harmonische overgang tussen binnen en buiten. De verschillende complexen worden met elkaar verbonden door bruggen. De woningen zijn verder voorzien van ruime balkons, efficiënte plattegronden en een groot aantal liften voor een korte, veilige privé route naar de woningen. De tuinen en binnentuinen zijn een belangrijk onderdeel van The Mayor. Het ontwerp hiervan is ontwikkeld voor landschapsarchitectenbureau Lodewijk Baljon.
Rol van Root
Op basis van het definitief ontwerp van de architect maakte Root een integraal afgestemd uitvoeringsgereed ontwerp, inclusief BIM. Ook waren we verantwoordelijk voor het tekenwerk voor de verkoop- en verhuurtekeningen. Omdat het gaat om een transformatie van een bestaand gebouw is er een pointcloud gemaakt. Aan de hand van deze pointcloud waren we in staat om ons model te maken op basis van de werkelijke situatie.
Tijdens de engineering van het project bleek dat het definitieve ontwerp nog niet van het juiste niveau was. We dachten mee over verbeteringen en vertaalden, in nauwe samenwerking met de aannemer, het ontwerp naar een betrouwbaar en maakbaar model. Uitdagingen bij het modelleren waren de nieuwe buitengevel met veel verschillende details, die over de bestaande en deels over de gesloopte gevel aangebracht moest worden. Een complex proces omdat verschillende fases door elkaar heen liepen. Ook het feit dat het project uit verschillende gebouwen bestaat vormde een uitdaging.
Beeld (renders): MVDS Architecture
Website: UBA
Website: De Nijs Amstelveen v.o.f.
Gerelateerd artikel
“Eén BIM met heel veel verschillende toepassingen”
“BIM-modellen waarop je kunt bouwen”
BIM-model voor woningbouwproject Het Warenhuys
Het markante gebouw de Paddenstoel in de Beatrixstraat in Den Helder maakt plaats voor nieuwbouw. Op de plek van het voormalige pand van V&D wordt Het Warenhuys gerealiseerd.
De naam Het Warenhuys is een verwijzing naar de historie van deze plek. In het gebouw komen 36 sociale huurwoningen en een winkelgalerij. In het souterrain van de nieuwbouw krijgen Kunsthal 45 en de Kunstuitleen hun nieuwe onderkomen.
Het ontwerp van het gebouw is gemaakt door het Rotterdamse architectenbureau Happel, Cornelisse, Verhoeven. Als contrast met het oude betonnen gebouw, kiest het bureau voor een nieuwbouw met baksteen en uitdagend metselwerk. Ook de achterzijde krijgt een volwaardige uitstraling.
Rol van Root
In opdracht van architectenbureau Happel, Cornelisse, Verhoeven werkt Root het ontwerp van het Warenhuys uit in Revit. Vastgoedbeheerder Helder Vastgoed en Woningstichting Den Helder stelden deze uitwerking verplicht, waarna het architectenbureau deze vraag bij ons neerlegde.
Wij maken de tekeningen voor de omgevingsvergunning en daarna het Uitvoeringsgereed Ontwerp (UO), dat gebruikt wordt als aanbestedingsstuk. In eerste instantie kregen we opdracht voor het uitwerken van het model van het souterrain, de begane grond en de eerste verdieping. Vervolgens kregen we een aanvullende opdracht voor de tweede verdieping, waarmee we het hele gebouw modelleren.
Omdat het om een bestaand gebouw gaat, waarbij een groot deel van het interieur en de gevel gestript wordt, is de bestaande situatie gescand en gemodelleerd. We hebben bij Root ervaring met transformatieprojecten zoals The Mayor en het Slachthuisterrein. Hierdoor weten we waar de aandachtspunten liggen bij de engineering en kunnen we de opdrachtgever hierbij adviseren.
Omdat de aannemer nog niet betrokken is in het bouwteam, ligt er voor ons een extra uitdaging om op detailniveau alvast na te denken over zaken die voor de aannemer belangrijk zijn, maar waar de architect mogelijk minder focus op heeft. Door aan de voorkant te kunnen sparren met de architect, kunnen we naar een compleet eindresultaat toewerken.
Website: Architectenbureau Happel, Cornelisse, Verhoeven
Beelden: Invite (Menno de Roos)
Praktijkgerichte cursus voor een volgende stap met Dynamo
Van Aken werkte al met Dynamo, maar wilde graag meer uit het programma halen. Het concepten-, architecten- en engineersbureau vroeg Root daarom een cursus op maat te organiseren.
De deelnemers aan de cursus kenden de basis van Dynamo, maar het ontbrak hen aan kennis en tijd om de diepte in te gaan en de tools te bouwen waar de organisatie behoefte aan had. Root hielp hierbij. Voorafgaand aan de cursus onderzochten we wat de behoefte van Van Aken precies was: welke tools konden helpen om werkprocessen slimmer, sneller en leuker te maken. Met een aantal van deze scripts gingen we aan de slag. We bouwden tools voor het maken van back-ups van BIM-modellen, het plotten en printen van tekeningen en het exporteren DWG’s. Tijdens een cursus legden we in detail uit hoe de scripts in elkaar zaten. Zo konden de deelnemers verder met deze tools, ze eventueel uitbreiden en in de toekomst ook zelf dit soort tools maken. Ook gaven we advies en tips voor het ontwikkelen voor de andere tools op het verlanglijstje van Van Aken.
Bart Jeurissen, BIM-manager en Senior Engineer Van Aken: “Een presentatie op de BIM Praktijkdag triggerde ons om ons verder te verdiepen in Dynamo. Op zoek naar een partij die een cursus op maat kon geven, met behulp van specifieke scripts afgestemd op ons bedrijf, benaderden we Root. Een goede keuze! Root bouwde een aantal scripts en nam ons hierin mee. De sfeer tijdens de cursus was prettig en ongedwongen. Wij zijn erg enthousiast over de mogelijkheden die Dynamo ons kan bieden.”
Rol van Root
Root organiseerde een op maat gemaakte, praktijkgerichte cursus Dynamo voor Van Aken. Uitgangspunt hierbij waren drie heel diverse tools die we voor het bureau ontwikkelde, die stuk voor stuk voor tijdwinst zorgen en het werk leuker en makkelijker maken. De deelnemers leerden hoe zij dit soort tools kunnen bouwen, aanpassen en uitbreiden.
Website: van Aken
Gerelateerde artikelen
BIM-opleidingen bouwend op een jarenlange kennis en ervaring
“Root zorgt voor de kennis en ervaring die wij missen”
VB Groep en Root werken al lange tijd samen. Ons bureau verzorgde in de loop der jaren diverse cursussen voor de zeven bouwbedrijven binnen de holding. Zo vond er in september 2021 nog een Solibricursus plaats voor negen medewerkers van Smeets Bouw en Van Heur Bouw & Onderhoud.
Van meedenken tot opleiden
Ramon Smeets, Projectleider Smeets Bouw: “Nadat we in 2014 kennismaakten met Root, hielp het bureau ons om BIM en informatiemanagement verder door te ontwikkelen en vorm te geven binnen VB Groep. Daarnaast beantwoordde Root vragen zoals: wat heb je nodig op het gebied van software, welke BIM-normen zijn belangrijk en welke stappen moeten we zetten om onze mensen op het juiste niveau te krijgen. Uit dit traject kwamen verschillende cursussen voort voor de werkvoorbereiding, calculatie en bouwvoorbereiding.”
Inmiddels zijn we een aantal jaren verder. Na het binnenhalen van een aantal grotere BIM-projecten, waarin ook Virtual Reality wordt toegepast, vonden Smeets Bouw en Van Heur Bouw & Onderhoud het een goed moment om de kennis van hun werkvoorbereiders en planners op te frissen en nieuwe medewerkers te voorzien van hetzelfde kennisniveau. Ramon: “We vroegen Root daarom een driedaagse Solibricursus te geven aan een groep van negen collega’s. Een fijne, kleine groep, waardoor er veel aandacht was voor ieders niveau.”
Inhaalslag met Solibri
Met deze basiscursus maakten de medewerkers een inhaalslag op het gebied van Solibri. De deelnemers leerden stap voor stap wat je allemaal met Solibri kunt doen: welke knoppen er zijn en hoe deze werken. Toen ze deze basis onder de knie hadden, gingen ze aan de slag met het maken van classificaties, uittrekstaten en het automatisch controleren van geometrie en data. Ramon: “De cursus bracht niet alleen de kennis van onze collega’s op het juiste niveau, maar maakte hen ook enthousiast om nieuwe stappen te zetten op het gebied van Solibri en BIM.”
De samenwerking met Root bevalt goed. “Root is een jong en energiek bureau dat van een uitdaging houdt en het belangrijk vindt om te blijven verbeteren”, stelt Ramon. “Root is altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en denkt graag mee over hoe het makkelijker en leuker kan. De medewerkers delen hun kennis bovendien graag met anderen: dat is voor ons heel prettig. Dat de medewerkers dit ook nog doen op een manier die onze medewerkers enthousiast maakt, maakt het plaatje compleet.”
Website: VB Groep
Gerelateerd artikel
BIM-opleidingen bouwend op een jarenlange kennis en ervaring
Gedetailleerd BIM voor MO*TOWN Track 6 en Track 8
Het Amsterdamse Sloterdijk wordt de komende jaren ontwikkeld tot een bruisende nieuwe wijk voor de toekomst. Een van de eerste projecten hierbij is MO*TOWN: een groen en duurzaam woonproject met veel ruimte voor nieuwe concepten en eigen initiatief van bewoners. MO*TOWN bestaat uit drie gebouwen met de muzikale namen Track 6, Track 8 en Track 9a. Root werkt op dit moment aan Track 6 en Track 8.
Track 6 is een woningbouwproject met 42 woningen en een commerciële plint. Het gebouw heeft een collectieve, rustige binnenplaats en een groot en groen dakterras voor alle bewoners. Het omvat veel verschillende appartementen, van dubbelhoge lofts op de begane grond tot kleine studio’s en ruime penthouses. Opvallend zijn de bijzondere groene gevelsteen en de mooie poort met toegang tot de binnenplaats.
Track 8 is een woningbouwproject met 94 woningen en 1000 m2 aan voorzieningen. Het gebouw is ontworpen vanuit de gedachte ‘people attract people’. De trapvorm van het complex, de gemeenschappelijke tuinen en de buitenruimtes zorgen ervoor dat je elkaar tegenkomt en maken het gebouw aantrekkelijk om in te verblijven. Ze zorgen bovendien voor mooie zichtlijnen, zowel binnen het project als naar de omgeving.
Rol van Root
Bouwbedrijf De Nijs vroeg Root om op basis van de ontwerpen van de architecten aan de slag te gaan met de verkooptekeningen, de technisch ontwerpen te maken en aansluitend hierop de uitvoeringsontwerpen. We werken hierbij met Archicad, met een goedgevuld BIM als resultaat.
Bijzonder aan het project is de grote variatie aan woningen, waardoor veel uitzoekwerk nodig is. Ook de korte doorlooptijd vormt een uitdaging. Om de deadline te behalen werken we met een team van vijf personen aan dit project. Het doel van de aannemer is om op basis van dit BIM-model te gaan bouwen. Naast het modelleren zelf, denken we daarom mee met de betrokken partijen, controleren we de aangeleverde informatie en dragen we waar nodig oplossingen aan. We begeleiden het hele proces, met een betrouwbaar en goed uitvoeringsmodel als resultaat.
Website: Bouwbedrijf De Nijs
Architect Track 6 (Beeld 1): Urban Echoes
Architect Track 8 (Beeld 2, 3): De Zwarte Hond
Uitdagende 3D-modellen als voorbereiding op een grootse renovatie
Het Binnenhof in Den Haag wordt de komende jaren gerenoveerd. Een complex project: de monumentale zetel van de Eerste en Tweede Kamer, Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken is acht eeuwen oud, 90.000 vierkante meter groot en continu in bedrijf. De renovatie omvat een grote hoeveelheid ingrepen. Zo moeten er wel vijf voetbalvelden aan dakoppervlak vervangen worden en circa één kilometer aan goot. Met name voor de oude gedeeltes van de Binnenhofgebouwen ontbreekt archiefmateriaal of is dit onvolledig.
Voor een zorgvuldige voorbereiding van de renovatie gunde het Rijksvastgoedbedrijf Root en PelserHartman de opdracht om het Binnenhof volledig in kaart te brengen. PelserHartman scande het hele complex van binnen en buiten. Root verwerkte deze scans via Scan2BIM tot een digitaal 3D-model, een zogeheten BIM. Met het BIM krijgt het Rijksvastgoedbedrijf actuele, concrete en betrouwbare informatie over de gebouwen in haar beheer. Zo hebben het Rijksvastgoedbedrijf én de architecten, constructeurs, aannemers en installateurs die met de renovatie van het Binnenhof aan de slag gaan, door het BIM een duidelijk beeld van de huidige stand van zaken van de gebouwen.
Nicole Verblakt en Pieter Dijckmeester van het Rijksvastgoedbedrijf: “Dankzij het BIM weten we heel goed wat de actuele stand van zaken van de gebouwen is. Deze modellen gaan ons enorm helpen. We kunnen ze bijvoorbeeld gebruiken om de werkvolgorde te bepalen. Dankzij de modellen hoeft niemand meer terug naar het Binnenhof om de ruimtes te bekijken of in te meten. Dat komt het renovatieproces enorm ten goede.”
Rol van Root
Root verwerkte de ruim 9000 scans van het Binnenhof tot een BIM met 200.000 objecten en 2,5 miljoen eigenschappen.
Om te inventariseren waar we met dit type project tegenaan konden lopen en wat belangrijk was bij het modelleren, startten we met een proefproject: het gebouwdeel Raad van State. Het proefproject was zeer de moeite waard. Zo kozen we op basis van de uitkomsten van deze pilot voor een speciale, nog nooit eerder gebruikte modelleertechniek, waarbij enkel de schil van de ruimtes gemodelleerd is. Op deze manier brachten we vervolgens – in fases – het hele Binnenhof in kaart.
De eindoplevering betrof een Revit-model, IFC-modellen, geregistreerde pointclouds en 3D-viewers van het Binnenhof. De Revit- en IFC-modellen zijn rijk gevuld met parameters en zijn conform de laatste versie van de RVB BIM-norm. Voor exacte metingen kunnen gebruikers de pointclouds raadplegen. Het 3D BIM gebruiken ze voor de ontwerpen, voorbereidingsfase van de bouw, het visualiseren van knooppunten en het muteren tot de uiteindelijke nieuwbouwsituatie.
Website: Rijksvastgoedbedrijf
Gerelateerd artikel
Unieke 3D-modellen als voorbereiding op een grootse renovatie
Tekeningen en BIM-modellen voor woningen met een industrieel tintje
Op het voormalige gasfabriekterrein aan de Westervoortsedijk in Arnhem wordt het laatste gedeelte van de nieuwe woonwijk Gashouderkwartier gerealiseerd – voorheen bekend onder de werknaam Fluvium. De naam refereert naar de gasfabriek die tientallen jaren op het terrein stond. Ook de architectuur van de woningen verwijst naar de industriële geschiedenis van het gebied.
Root werkt aan de deelgebieden J1 en J2. J1 bestaat uit drie blokken met in totaal 44 woningen, waarvan vier appartementen, ontworpen door Slangen Hochstenbach architecten. J2 bestaat ook uit meerdere blokken. De woningen in dit deelgebied zijn ontworpen door architectenbureau Wiegerinck.
De gemetselde woningen zijn voorzien van diverse details met een industriële uitstraling. Zo is één van de blokken van J1 voorzien van hoge kozijnen met een statige uitstraling en gevels met een tandlijn die je in het verleden ook veel zag bij fabriekspanden. Een ander J1-blok heeft juist schuine kappen en verweven metselwerk. Het eerste blok van J2 omvat onder meer woningen met een verhoogde daklijn, variaties in metselwerk en veel verticale lijnen. Ook de betonnen bankjes aan de voorzijde van diverse woningen zijn een opvallend detail in het ontwerp.
Rol van Root
Root verzorgde in 2016 het tekenwerk en BIM ten behoeve van de omgevingsvergunning voor J1. Vervolgens lag het project een tijd stil. In december 2019 startten we met het definitief maken van de ontwerpen, in maart gingen we aan de slag met de uitvoerings- en detailtekeningen. Bovendien verzorgden we de verkooptekeningen van de koopwoningen binnen het blok. Naar verwachting start de bouw eind september 2020.
In april startten we met de uitvoeringstekeningen voor de eerste vijftien woningen van J2, waarbij we een nieuw BIM-model opzetten. Naar verwachting gaan we binnenkort aan de slag met de tekeningen en het BIM-model voor het tweede blok van J2.
De opgeleverde BIM-modellen voldoen aan de BIM basis ILS.
Website: BPD Ontwikkeling BV
Gerelateerd artikel
“BIM-modellen waarop je kunt bouwen”
BIM voor verbouwing monumentale Holocaust Museum
Het Nationaal Holocaust Museum aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam wordt verbouwd. De twee gebouwen die onderdeel uitmaken van het museum – de Hollandsche Schouwburg en de Kweekschool – worden gerenoveerd en er komt een nieuw gebouw in de tuin. Het Nationaal Holocaust Museum is van grote historische waarde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden via de voormalige Kweekschool met hulp van het verzet honderden kinderen naar veiligere plaatsen gesmokkeld. Het is daarmee een bijzonder passende plek om de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland te vertellen.
De gevel van de monumentale Hollandsche Schouwburg blijft behouden, maar de binnenkant wordt gemoderniseerd met bijvoorbeeld betere isolatie. De grootste veranderingen vinden echter plaats bij de Kweekschool. De tweede verdieping van dit gebouw verandert volledig, bovendien wordt de oude gevel in ere hersteld. Ook komt er een compleet nieuw trappenhuis.
Vanwege de verbouwing is het museum op dit moment gesloten. In februari start de bouw. Eind 2022 moet het nieuwe museum af zijn.
Rol van Root
Startpunt voor het project waren het ontwerp van architectenbureau Office Winhov en de pointclouds die werden gemaakt van de gebouwen. De aannemer, bouwbedrijf De Nijs, schakelde Root in voor de bouwtechnische uitwerking van het model.
We brengen in overleg met De Nijs de verschillende eisen van opdrachtgever, architect, aannemer, constructeur en adviseur in kaart, zoals de eisen aan gevels en kozijnen. Op basis hiervan leveren we in november 2020 de principe detailtekeningen op. Op basis van deze principe tekeningen wordt de definitieve begroting opgesteld. Wanneer deze akkoord is brengen we de stukken naar een uitvoeringsniveau, zodat men er op de bouwplaats mee aan de slag kan.
Een uitdaging bij dit project is de ouderdom van de gebouwen. De muren zijn bijvoorbeeld niet helemaal recht, maar de nieuwbouw en nieuwe elementen moeten wel goed aansluiten. Dit maakt het modelleren complex, maar ook leuk.
Beeld: Office Winhov
Foto: Luuk Kramer
Website: Bouwbedrijf De Nijs
BIM-advies als basis voor een digitale transformatie
Gebiedsontwikkelaar BPD heeft veel contact met ketenpartners die met BIM (willen) werken, maar bekende zelf nog geen kleur op dit gebied. De organisatie schakelde Root in als consultant bij het opstellen van een BIM-advies.
In het BIM-advies staat onder meer hoe BPD om kan gaan met het veranderende speelveld in relatie tot digitalisering in de keten en hoe de organisatie als opdrachtgever BIM kan inzetten. Het advies bestaat uit een uitgebreide analyse, met hieruit voorkomend een nieuwe visie en ambitie op het gebied van digitalisering. Ook formuleerden we verschillende strategische pijlers en praktische doelstellingen. Hiermee komt er duidelijkheid over de context en het belang van digitalisering. BPD koppelt het advies aan de digitale transformatie waarmee ze bezig is.
Erik van der Wal, Manager Digital bij BPD: “De samenwerking met Root was heel prettig. Root vulde tijdens het hele proces onze kennis en ervaring aan, hield ons scherp en hielp aannames valideren. Mede-eigenaar Paul Bos bracht veel expertise in, zowel door zijn eigen kennis en ervaring als zijn grote netwerk. Hij bekijkt ons proces vanuit andere invalshoeken. Zo stelde hij voor om een lab te creëren om te blijven ontwikkelen en innoveren op het gebied van digitalisatie. Dit idee hebben we omarmd.”
Rol van Root
Root ondersteunde BPD tijdens het gehele proces op weg naar het BIM-advies. Dit startte met de ontwikkeling van een pre-read, waarin beschreven is wat BIM is en voor BPD kan betekenen. Met dit document als uitgangspunt vonden gesprekken plaats met medewerkers uit alle lagen van de organisatie, op basis waarvan de behoeften in kaart werden gebracht. Ook gingen we met bouwpartners in gesprek over hun ervaringen en keken we wat andere opdrachtgevers doen op dit gebied. Na het opstellen van het BIM-advies, adviseerden we over de praktische invulling van de nieuwe digitale strategie. Hoe kan BPD de komende jaren een inhaalslag maken om aansluiting te vinden met de markt en wellicht nog een stap verder te gaan richting de rol van digitaal regisseur? We fungeerden bij dit project ook als ‘geweten van de markt’. We hielden de organisatie scherp op ontwikkelingen in de markt en wezen op de manier waarop BPD hierop in kon spelen.
Website: BPD
Gerelateerd artikel
Advies over BIM en digitalisering
BIM voor beheer en onderhoud voor Woonstad Rotterdam
Woonstad Rotterdam wil klaar zijn voor de toekomst. Digitaal vastgoedbeheer maakt de organisatie op alle gebieden slagvaardiger en zorgt ervoor dat ze proactief, effectief en toekomstgericht kan werken. Woonstad Rotterdam wil daarom haar vastgoed digitaliseren door middel van digital twins: visuele weergaves van wooneenheden en wooncomplexen. Deze modellen moeten veel informatie omvatten. Het gaat hierbij zowel om geometrische informatie als hieraan gekoppelde data, bijvoorbeeld over installaties in een pand. De BIM-modellen neemt Woonstad Rotterdam op in haar vastgoedinformatiesoftware. Zo kunnen ze gebruikt worden ten behoeve van de meerjaren onderhoudsbegroting (MJOB), woningwaardering, voor vastgoedsturing, rapportages en data-analyses. Woonstad Rotterdam vroeg Root om mee te denken over een manier om haar 60.000 wooneenheden op een haalbare manier te digitaliseren op basis van de Aedes ILS.
Wouter Kolbeek, businessconsultant digitale informatie en transformatie bij Woonstad Rotterdam en verantwoordelijk voor de digitale transformatie binnen het vastgoeddomein: “De samenwerking tussen Woonstad Rotterdam en Root verliep uitstekend. We kenden Root al vanuit de ontwikkeling van de Aedes ILS. Het was voor ons dan ook logisch om hen voor dit project opnieuw te benaderen. Root gaf advies en feedback gedurende het project. Wat kunnen we bijvoorbeeld anders of beter doen? Je merkt aan alles dat Root ontzettend veel kennis en kunde in huis heeft. Bovendien is het bedrijf innovatief. De medewerkers kijken continu hoe zij hun eigen proces kunnen verbeteren en ons beter van dienst kunnen zijn. Meedenken, innoveren en een visie hebben op het onderwerp: dat maakt Root voor ons de ideale partner voor dit project.”
Rol van Root
Root en Woonstad Rotterdam kozen bij dit project voor een gefaseerde aanpak. Door klein te beginnen en langzaam op te schalen, kon Root het proces steeds verder optimaliseren. Stap voor stap ontwikkelden we de beste werkwijze, werd uitgezocht welke informatie de modellen moeten bevatten en waar nog tijd gewonnen kon worden door automatisering en standaardisering. Het resultaat is een efficiënt en effectief digitaliseringsproces wat bovendien een goede indicatie geeft voor de totale opgave. Deze opgave blijkt haalbaar en zorgt voor het gewenste resultaat. De komende tijd gaat we dan ook aan de slag met de digitalisering van het totale vastgoedbestand.
Website: Woonstad Rotterdam
Gerelateerd artikel
De weg naar digitaal vastgoedbeheer
Floating Gardens: technisch en uitvoeringsontwerp voor een duurzaam project
In Amsterdam Sloterdijk wordt een groot nieuw project gerealiseerd: Floating Gardens. In het 19 verdiepingen tellende gebouw komt op de begane grond en eerste verdieping een school waar straks circa 400 kinderen terecht kunnen voor basisonderwijs, naschoolse opvang en dagopvang. Op deze verdiepingen komen daarnaast vier huurappartementen. Op de overige bouwlagen worden nog eens 190 appartementen gerealiseerd, waarvan 93 huur middensegment en 97 vrije sector koopappartementen. De huurwoningen bevinden zich op de begane grond tot en met de vierde verdieping, de koopwoningen op verdieping vijf tot en met negentien. Onder het gebouw komen een parkeergarage, fietsenstalling en installatieruimtes.
Duurzaamheid en groenvoorziening zijn belangrijk bij dit project. Hiermee wil de architect Floating Gardens aan laten sluiten op de omgeving van het gebouw. Het dak van het gebouw wordt voorzien van zonnepanelen. Ook komen er groene daktuinen op de tweede en vijfde verdieping.
Rol van Root
Bouwbedrijf de Nijs is als aannemer betrokken bij het woongedeelte van Floating Gardens. De Nijs vroeg Root om hiervoor het technisch ontwerp te maken en aansluitend het uitvoeringsontwerp. Het doel van de aannemer is om vervolgens op basis van dit BIM-model te gaan bouwen. Bijzonder aan dit project zijn de omvang en de veelheid aan daktuinen – die we vanzelfsprekend ook meenemen in het model.
Als koploper op het gebied van BIM heeft Root veel ervaring met dit soort projecten. We werkten hierin ook al meerdere malen samen met De Nijs. Naast het modelleren zelf, denken we mee met de betrokken partijen, controleren we de aangeleverde informatie en dragen we waar nodig oplossingen aan. Kortom: we begeleiden het hele proces om uiteindelijk tot een betrouwbaar en goed uitvoeringsmodel te komen.
Beelden: Orange Architects
Website: Bouwbedrijf De Nijs
UO-gereed BIM-model voor Amsterdams woningbouwproject
De Amsterdamse Houthaven was vroeger een van de belangrijkste handelshavens ter wereld. Het gebied wordt nu getransformeerd tot een nieuwe woon- en werkwijk, bestaande uit verschillende groene eilanden.
Een van de onderdelen van de nieuwe woonwijk is het project Lariks. Dit project bestaat uit 104 semi-zelfstandige appartementen, die steeds gedeeld worden door drie bewoners. De appartementen beschikken over een gezamenlijke woonkeuken en zelfstandige (slaap)kamers met een eigen badkamer. Op de begane grond bevinden zich daarnaast verschillende zelfstandige woningen. Te midden van de woningen ligt een binnentuin.
Opdrachtgever van dit project is Woonstichting De Key, het ontwerp is gemaakt door M3H Architecten en de uitvoering is in handen van Hillen en Roosen.
Rol van Root
Woonstichting De Key vroeg Root om aan de hand van de bouwaanvraagstukken van M3H Architecten een UO-gereed bouwkundig model te maken. Dit houdt in dat we het ontwerp van de architect verwerken tot een BIM-model. Hierbij stemmen we de stukken van de verschillende partijen op elkaar af.
Bijzonder aan het project is dat de gevels ontworpen zijn in verschillende metselwerkverbanden met verschillende lagenmaten, met daarin doorgaande betonbanden. Dit maakt het voor ons een heel leuk, afwisselend project om mee bezig te zijn. Van het uitdagende ontwerp maken we een maakbaar model met inachtneming van de bijzondere detaillering.
Architect: M3H Architecten
Opdrachtgever: Woonstichting de Key
Advies bij de ontwikkeling van een nieuwe ILS O&E-proof Revit template
Van Bokhorst Architecten werkt net als Root veel voor aannemers. Het architectenbureau heeft – in tegenstelling tot veel collega’s – zelf BIM-modelleurs in huis die het uitvoeringsgereed ontwerp en de bijbehorende BIM-modellen maken. Van Bokhorst kreeg steeds vaker de vraag om modellen aan te leveren die voldoen aan de ILS Ontwerp & Engineering (ILS O&E). Aan deze vraag wilde het bureau voldoen. Van Bokhorst vroeg Root om te adviseren en ondersteunen bij het maken van een nieuwe ILS O&E-proof template.
Rol van Root
We begonnen dit traject met een ochtend meelopen met de BIM-modelleurs van Van Bokhorst Architecten. We gingen met hen in gesprek en vroegen hoe zij Revit gebruiken en waar ze tegenaan liepen. Deze output namen we mee in ons adviesrapport. Hierin was uiteraard ook aandacht voor een nieuwe inrichting van Revit om de juiste output in IFC te genereren en te voldoen aan de ILS Ontwerp & Engineering.
Het adviesrapport vormde het startpunt voor de nieuwe template waarmee Van Bronkhorst aan de slag ging. Gedurende de ontwikkeling hiervan waren er een aantal feedbackmomenten, waarop we samen de vorderingen bespraken. Het resultaat is een template die niet alleen voldoet aan de ILS Ontwerp & Engineering, maar ook helemaal is afgestemd op de wensen vanuit Van Bokhorst.
Toen het template af was presenteerden we het – vanwege de coronamaatregelen online - aan de medewerkers van Van Bokhorst. Hierbij legden we uit waarom de nieuwe template was ontwikkeld en hoe deze werkt. Ook was er een tescase waarmee men direct aan de slag kon. Deze hebben we na afloop besproken waarna het ook mogelijk was om vragen te stellen en feedback te geven. Na een aantal laatste aanpassingen is het template nu klaar om ingezet te worden op projecten.
Binnenkort volgen nog twee trainingen van Root waarin we ingaan op de wijze waarop je bepaalde zaken met Revit kunt modelleren, zodat de data op de juiste plek in IFC terecht komt.
Website: Van Bokhorst Architecten
BIM om op te bouwen voor Inntel Hotels Marina Beach
Op de kop van de Scheveningse haven, slechts veertig meter van zee, wordt Inntel Hotels Marina Beach gerealiseerd. Het hotel is onderdeel van de herontwikkeling van het havengebied. Het opvallende gebouw markeert het einde van de Scheveningse boulevard en de entree van de haven.
Inntel Hotels Den Haag Marina Beach is een bijzonder en complex gebouw. De opvallende, volledig glazen pui springt direct in het oog. De architectuur van het hotel verwijst naar de dynamiek bij de start van een zeilrace, met opbollende zeilen in de wind. Het hotel krijgt 226 kamers, een restaurant met terras op de begane grond en op de bovenste verdieping een wellness centrum met een zwembad en dakterras met uitzicht over de haven en zee. Het ontwerp van Inntel Hotels Marina Beach werd gemaakt door KCAP Rotterdam. Boele & van Eesteren is verantwoordelijk voor de uitvoering. In opdracht van Boele & van Eesteren maakte Root een BIM ten behoeve van de uitvoeringsfase.
Martijn Vuik, projectcoördinator Boele & van Eesteren: “Het BIM-model van Root gaf ons vertrouwen in de bouwplannen. We wisten hierdoor dat het ontwerp niet alleen technisch klopte, maar ook voldeed aan de wet- en regelgeving. Root zorgde er bovendien voor dat er vanaf de start al zoveel informatie in het model beschikbaar was, dat ik meerdere partijen tegelijk kon aansturen. Dit scheelde enorm veel tijd in de werkvoorbereiding. Root ontzorgde ons compleet.”
Rol van Root
In opdracht van Boele & van Eesteren maakte Root aan de hand van het definitief ontwerp een BIM voor Inntel Hotels Marina Beach, ten behoeve van de uitvoeringsfase. Het ontwerp van het hotel kent, door de vele schuine hoeken, bijna geen enkel standaard detail. De engineering was dan ook een uitdaging. In het voortraject dachten we de details uit en tekenden we elk hoekje in 2d. We keken of de details uitvoerbaar waren en zo niet: hoe dan wel. Ons team ging op zoek naar oplossingen die er nog niet waren. Pas daarna gingen we aan de slag met het model. Het resultaat is een nieuw ontwerp met details die de opdrachtgever niet voor mogelijk hield. Het opgeleverde BIM voldoet aan de BIM basis ILS.
Beelden: Boele & van Eesteren
Gerelateerd artikel
“BIM-modellen waarop je kunt bouwen”
Strakkere werkvoorbereiding door BIM-model Plaza West
Op de plek van het voormalige EKP-terrein in Haarlem wordt een compleet nieuwe woonwijk gerealiseerd. Onderdeel hiervan is het project Plaza West, bestaande uit zeven blokken met in totaal circa 500 appartementen.
Plaza West is ontworpen door EVE Architecten. Root verzorgde in opdracht van Bouwbedrijf M.J. de Nijs de engineering voor blok 1, 5 en 6 van het project. Deze appartementencomplexen tellen elk zo’n 100 appartementen en hebben een ondergrondse parkeergarage. Een van de complexen omvat bovendien commerciële ruimtes.Kenmerkend voor de drie gebouwen is het gebruik van verschillende gevelstenen, metselwerkverbanden en detaillering waardoor elke beuk een eigen identiteit krijgt.
Joeri Koehof, BIM-manager De Nijs: “Modelleren is een vak. Root verstaat dat vak als geen ander. Door de hoge kwaliteit van het BIM-model – als gevolg van de goede voorbereiding en afstemming vooraf – konden we strakker aan de slag met de werkvoorbereiding. We gebruiken het BIM om te coördineren, controleren, kopen ermee in en plaatsen het op de bouwplaats. Het is dus heel belangrijk dat dit klopt en volledig is. Root zorgt daarvoor én is daarbij een hele prettige partner om mee samen te werken.”
Rol van Root
Op basis van het technisch ontwerp maakte Root een integraal afgestemd uitvoeringsgereed ontwerp, inclusief BIM. In december 2019 kregen we opdracht voor het project. In mei gingen de palen in de grond en startte de bouw. Dit betekende dat de engineering heel snel plaats moest vinden. Dat is gelukt!
We gebruikten de eerste weken om de technische uitgangspunten vast te leggen. We verzamelden alle stukken over het project uit voorgaande fases en maakten een analyse. Onze ruime ervaring zorgt ervoor dat wij snel mogelijke valkuilen en problemen zien en kunnen tackelen. De volgende stap was het schetsen van de details van het project, waarbij we de ideeën van de architect op een maakbare manier uitwerkten. Ook checkten we of alle stukken voldoen aan de wet- en regelgeving. Toen we startten met modelleren was alles helemaal duidelijk, uitvoerbaar en volgens de regels. Zo konden we snel en efficiënt werken en betrouwbare modellen leveren. De Nijs kon hieruit direct de benodigde gegevens afleiden. Dit scheelt veel tijd en voorkomt extra kosten of vertraging door fouten.
De opgeleverde BIM-modellen voldoen aan de basis ILS van De Nijs, aangevuld met een aantal extra specificaties die wat ons betreft een meerwaarde zijn. Deze specificaties heeft De Nijs inmiddels toegevoegd aan haar ILS.
Website: Bouwbedrijf M.J. De Nijs
Beelden: Eve architecten
Gerelateerd artikel
“BIM-modellen waarop je kunt bouwen”
Belvedère: opvallende woningen aan de rand van het Bossche Paleiskwartier
Aan de rand van het Bossche Paleiskwartier wordt Belvedère gerealiseerd, een appartementenblok bestaande uit 149 appartementen en één woning. Het blok heeft een mooie ligging met uitzicht op onder meer natuurgebied de Bossche Broek. Tegelijkertijd bevindt het zich dicht bij station Den Bosch en het centrum van de stad. De terraswoningen binnen het blok zijn breed, ondiep en variëren in grootte - van 56 tot 162 vierkante meter. De trapvorm van Belvedère zorgt niet alleen voor een mooi uitzicht, maar ook voor grote terrassen en veel daglicht binnen de woningen.
Rol van Root
Root werkte het ontwerp van de architect uit tot een betrouwbaar en kloppend bouwkundig model, waarmee de aannemer in de UO-fase aan de slag kon.
Bij de uitvoering van dit traject hadden we te maken met verschillende uitdagingen. Het appartementenblok wordt gerealiseerd op een geluidsgevoelige locatie aan het spoor. Hierdoor moesten diverse onderdelen van het gebouw extra geluidswerend zijn. Dit vereiste veel uitzoekwerk en aanpassingen in het model.
Bijna elke woning binnen Belvedère is uniek. Hierdoor besteedden we ook veel tijd aan het maken van verkooptekeningen van de woningen. Binnen het complex bevinden zich zowel huur- als koopwoningen. We hielden rekening met de eisen van beide partijen.
Tot slot omvat het blok veel details, zoals verschillende aansluitingen van materialen. Deze variaties zorgden ervoor dat het modelleren veel tijd kostte. Wij werkten het ontwerp zo uit dat het bouwkundig kloppend en maakbaar is.
Beelden: Van de Ven Bouw en Ontwikkeling
Website: NOAHH architecten
BIM-model duurzame woontorens De Lichtpen in Amersfoort
In stadswijk De Hoef in Amersfoort ontwikkelt BPD een nieuw appartementencomplex: De Lichtpen. Het complex bestaat uit twee torens – één met vijf en één met twaalf bouwlagen, met in totaal 98 appartementen. Duurzaamheid is een belangrijke pijler bij dit project: de woningen zijn gasloos en hebben een A+++ energielabel.
Het appartementencomplex wordt volledig geprefabriceerd. De diverse elementen worden in de fabriek gemaakt, waarna ze op de bouw als puzzel in elkaar worden gezet. De daadwerkelijke bouw is hierdoor gemakkelijker, maar de voorbereidende fase duurt langer. Prefab betonelementen kosten een jaar om te maken. Het is dan ook belangrijk dat deze precies kloppen. Als de elementen binnen zijn, kunnen ze niet zo makkelijk aangepast worden. Om te zorgen voor een goede afstemming vooraf, werd Root ingeschakeld.
Rol van Root
Aannemer Heilijgers vroeg Root om een BIM-model te maken van De Lichtpen. Het maken van een BIM-model voor prefab woningbouw op dit niveau is nieuw voor ons. Maar, omdat we altijd al veel waarde hechten aan een model dat tot in de puntjes klopt, verschilt onze werkwijze niet veel van de werkwijze bij andere projecten.
Naast het modelleren, is de communicatie met de betrokken partijen – zoals de constructeur en leverancier - een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. Om tot een maakbaar en haalbaar ontwerp te komen, moeten alle gebouwelementen worden doorontwerpen, in kaart gebracht en afgestemd, met een resultaat waarover alle partijen tevreden zijn. Op dit moment zijn we bezig met de laatste details van het BIM-model.
Beelden: Zeep Architects & Urban Designers
Website: Heilijgers
BIM voor experience center FloriWorld
FloriWorld is hét experience center van de sierteeltsector. Hier ontdekken en ervaren bezoekers wat bloemen en planten kunnen betekenen in het dagelijks en sociale leven. De experience biedt ontspanning en spektakel, maar ook educatie, informatie en voorlichting. FloriWorld maakt bezoekers bewust van de rol die bloemen en planten spelen in het welbevinden en de gezondheid.
Het experience center is een initiatief van Bloemenbureau Holland, Royal FloraHolland en Dutch Experience Group. Boele & van Eesteren realiseerde het gebouw in opdracht van KondorWessels Projecten (KWP). Het werd in april 2020 opgeleverd en FloriWorld is inmiddels ook geopend. Het kleurrijke pand is opgebouwd uit sandwichpanelen in verschillende kleuren, die samen een bloemenveld symboliseren. Een ander bijzonder detail is het ‘gekantkloste’ bloemenpatroon van staaldraad in de gevel.
Rol van Root
Boele & van Eesteren vroeg Root om een uitvoeringsgereed ontwerp te maken voor het gebouw: een compleet en gedetailleerd BIM waar je op kunt bouwen.
De uitdaging bij dit project zat in het feit dat de bouw al gestart was. We keken wat wij in dit stadium konden doen om te zorgen voor een zo efficiënt mogelijk bouwproces. Hierbij werkten we om al vastgelegde details heen om een maakbaar ontwerp te realiseren. Een goede coördinatie tussen de productiemodellen van leveranciers en de werkvoorbereiding was in dit proces van groot belang. Waar we normaal de werkvoorbereiding voeden, werkten we nu in dienst van deze afdeling. Waren de werkvoorbereiders bijvoorbeeld bezig met het bestellen van producten, dan ondersteunden wij op dit vlak. Het opgeleverde BIM voldeed aan de basis ILS.
Website: Boele & van Eesteren
BIM voor een nieuw Amsterdams icoon
De naam van dit project zegt het al: City Icoon wordt een nieuw icoon in onze hoofdstad. City Icoon bestaat uit twee identiek ogende slanke torens, gebouwd bovenop een terrasvormig podium. In het complex worden circa 115 appartementen, commerciële ruimtes en ondergrondse parkeergelegenheid gerealiseerd. Opvallende details in het ontwerp zijn het kleurverloop in het metselwerk en de verspringingen in het onderste gedeelte van het complex.
City Icoon is een ontwerp van Studioninedots. Heddes Bouw & Ontwikkeling is verantwoordelijk voor de uitvoering. Het project wordt gerealiseerd op een unieke locatie in het gebied Buiksloterham in Amsterdam Noord: tussen het IJ en het Tolhuiskanaal. Buiksloterham is volop in ontwikkeling en wordt een duurzame omgeving om te leven en werken. Alle woningen en commerciële ruimtes binnen City Icoon zijn verkocht aan het Amvest Residential Core Fund en worden naar verwachting medio 2022 opgeleverd.
Rol van Root
City Icoon is het eerste project dat wij uitvoerden voor Heddes Bouw & Ontwikkeling. Wij namen de aannemer mee in het BIM-traject en onze werkwijze. Wij verzorgden de engineering, waarbij we aan de hand van het definitief ontwerp een BIM voor de uitvoeringsfase maakten. Ondanks een aantal wijzigingen in het ontwerp tijdens het modelleren, verliep de engineering efficiënt. Het resultaat is een BIM waar uitvoerende partijen betrouwbaar gegevens uit kunnen afleiden. Hierdoor kan de uitvoering op efficiënte wijze plaatsvinden. Het BIM voldoet aan de Heddes Bouw & Ontwikkeling ILS. Hier voegden we nog een aantal specificaties aan toe, zodat het BIM de aannemer nog meer mogelijkheden biedt.
Beelden: Studioninedots
Website: Heddes Bouw & Ontwikkeling
Gerelateerd artikel
“BIM-modellen waarop je kunt bouwen”
Ontwikkeling holdingbrede 3D-werkmethodiek
VORM is één van de grotere ontwikkelaars van Nederland met een evengrote ambitie. De holding wil de beste digitale ontwikkelaar en bouwer van Nederland worden. Hiervoor is VORM bezig met een omschakeling op BIM-gebied, waarbij al aan de voorkant van het proces – vanaf het SO – met BIM gewerkt wordt. Root hielp VORM met de ontwikkeling van een holdingbrede 3D-werkmethodiek.
VORM maakte een opzet voor de Solibri werkmethodiek en vroeg Root om deze verder uit te werken en naar een hoger niveau te tillen. Per afdeling werd een werkmethodiek ontwikkeld met specifieke classificaties, information take-off’s en checks om projectspecifieke risico’s inzichtelijk te maken. De werkmethodiek zorgt ervoor dat iedereen binnen het bedrijf dezelfde taal spreekt. Iedere afdeling kan efficiënt aan de slag met een eigen, vooraf ingeregelde template. Bovendien trainen we de medewerkers van VORM op het gebied van Solibri. Hierdoor kunnen zij deze software optimaal gebruiken.
BIM-manager Pim van Meer: ”Root is een van de meest ervaren bedrijven van Nederland op het gebied van BIM en digitalisering. Het beschikt over de hardcore technische BIM-kennis die wij nodig hebben om digitaal vastgoed ontwikkelen voor iedereen toegankelijk te maken. Inmiddels staat er een werkmethodiek van een hoog niveau. Ik ben reuze-enthousiast over Root en haar team.”
Rol van Root
Root maakte eerst een plan van aanpak voor VORM voor de ontwikkeling van een holdingbrede 3D-werkmethodiek. Vervolgens vroeg VORM ons om deze uit te voeren. We startten met het interviewen van diverse medewerkers. We vroegen hen waar zij tegenaan liepen en behoefte aan hadden. De antwoorden vertaalden we naar een holdingbrede Solibri werkmethodiek, met voor iedere afdeling specifieke uitbreidingen.
Naast gevraagd advies, gaven we VORM ook ongevraagd advies. Root houdt zich elke dag bezig met de problemen waar bouwers of (concept)ontwikkelaars tegenaanlopen. Hierdoor weten we wat er speelt, kunnen we goed meedenken en anticiperen op mogelijke toekomstige problemen. Zo adviseerden we om bij samenwerkingen met architecten, installateurs en constructeurs te vragen om een BIM dat niet alleen voldoet aan de basis ILS, maar hiernaast extra informatie omvat, zodat je nog meer uit het BIM kunt halen.
Website: VORM
Gerelateerd artikel
“Root zorgt voor de kennis en ervaring die wij missen”
Tekenwerk en BIM voor IKC met een industrieel tintje
In Muiden komt een nieuw Integraal Kind Centrum (IKC): een verzamelgebouw met daarin een basisschool, kinderdagverblijf en peuterspeelzaal. SVP Architectuur en Stedenbouw vroeg Root om het voorlopig ontwerp van het IKC uit te werken.
Op de locatie van het IKC stond ooit een oude munitiefabriek. Hiernaar verwijst SVP Architectuur en Stedenbouw in haar ontwerp voor het IKC. Het gebouw krijgt een industrieel tintje, met mooi metselwerk en bijzondere kapvormen. Het architectenbureau hoopt, na enkele aanpassingen, dit najaar te kunnen starten met de bouw.
Rol van Root
Root verzorgde het standaard tekenwerk voor dit project en werkte een aantal details uit. Ook maakten we een BIM-model ten behoeve van de omgevingsvergunning. Hiermee beschikt SVP Architectuur en Stedenbouw over alle benodigde materialen om de bouwaanvraag in te dienen. Het opgeleverde BIM voldoet aan de BIM basis ILS.
Beeld/Website: SVP Architectuur en Stedenbouw
Gerelateerd artikel
“BIM-modellen waarop je kunt bouwen”
BIM en tekenwerk voor detailrijk appartementencomplex
Eemerald is een modern appartementencomplex dat bestaat uit twee gebouwen met een gedeelde commerciële plint. In het complex komen 36 appartementen en 2 penthouses, verdeeld over 7 woonlagen. Onder het gebouw komt een parkeergarage. De appartementen zijn ruim, licht en hebben veelal een prachtig uitzicht over de rivier de Eem.
Eemerald ligt op een van de mooiste plekken van Amersfoort: aan het Eemplein, vlakbij vele winkels, horecagelegenheden, een bioscoop en andere voorzieningen. Binnen het complex zelf komen ook verschillende commerciële ruimten. Het appartementencomplex wordt naar verwachting begin 2021 opgeleverd.
Rol van Root
Heilijgers schakelde Root in om vanuit de omgevingsvergunning de UO-stukken te maken: het BIM-model en tekenwerk. Een uitdagende klus, vooral vanwege de vele verschillende detailleringen die het complex rijk is.
Eemerald kent veel aansluitingen van verschillende materialen – van metselwerk naar gevelstucwerk naar een houten gevel. De plint van het gebouw – met op de begane grond commerciële ruimtes en op de eerste verdieping woningen – bestaat uit een grote vliesgevel van 9 meter hoog. Het uitlijnen van de kozijnen in de golvende houten gevel was een mooie uitdaging. De kozijnen zijn zo gepositioneerd dat de lattenverdeling over de hele hoogte doorloopt.
De samenwerking met Heilijgers tijdens het maken van de UO-stukken was prettig. Bovendien was er een goed contact met de werkvoorbereiders en uitvoerders. Omdat zij direct meekeken naar details, konden we snel en efficiënt werken. Het resultaat zijn tekeningen en een model van een hoge kwaliteit. We vertaalden het ontwerp van de architect naar een maakbaar model, waarmee de betrokken partijen tijdens de bouw goed uit de voeten kunnen.
Beeld 1-2: Zeep Architects & Urban Designers
Beeld 3: Heilijgers
Slim BIM warmtekrachtcentrale TU Delft
De TU Delft wilde een BIM laten maken van de warmtekrachtcentrale van de universiteit, die voor een groot aantal gebouwen voorziet in de centrale warmteopwekking en distributie van deze warmte via een warmtenet. Het ging hierbij zowel om een bouwkundig model als een installatiemodel. Voor het installatiemodel was direct een aanleiding, omdat er een verbouwing op komst was. De TU wilde kijken hoe een BIM daarbij zou kunnen helpen. Dit project is bovendien een opstapje om te kijken hoe BIM eventueel verder gebruikt kan worden voor het vastgoedbeheer van de TU, bijvoorbeeld voor het maken en toetsen van onderhoudsbegrotingen.
Dit project draaide niet alleen om het maken van een BIM-model van de warmtekrachtcentrale, maar ook om de vraag: hoe gaan we dit BIM slim maken? Alleen zo kan het model daadwerkelijk gebruikt worden voor beheer. Het model moet antwoord geven op de vraag: “Waar zijn mijn spullen? Die onder te verdelen is in de vragen ‘Wat heb ik?’, ‘Hoe veel heb ik ervan?’ en ‘Waar bevindt het zich?’. Het uiteindelijke model omvat veel verschillende objecten, met een hoog detailniveau en een directe koppeling naar de bron van de geometrie en de data. Bovendien zijn de objecten gegroepeerd per systeem, zodat deze systemen in het BIM herkenbaar en eenvoudig te filteren zijn.
Rol van Root
Root had verschillende rollen binnen dit project. We dachten in een vroeg stadium mee over de vraag hoe BIM binnen de TU Delft gebruikt kan worden voor het beheer van vastgoed. We onderzochten de mogelijkheden, kosten en de voordelen die het oplevert. Root onderzocht hoe het BIM-model van de warmtekrachtcentrale er precies uit moest komen te zien en welke informatie het moest omvatten. Vervolgens gingen we ook daadwerkelijk aan de slag met dit BIM.
Tot slot verrijken we de niet vastgelegde data in het model. Bijvoorbeeld gebouwbeheerders hebben ontzettend veel kennis in hun hoofd die is niet vastgelegd maar wel van belang is voor vastgoedbeheer. Het verrijken van data door de gebouwbeheerders in het BIM is gelijk een toets op de bruikbaarheid daarvan en een aanzet tot een nieuwe wijze van het beheren van vastgoedinformatie binnen de organisatie.
Website: TU Delft
Slim BIM van de leidingtunnel van het Erasmus MC
Onder de campus van het Erasmus MC bevindt zich een tunnelbak met een oppervlakte van bijna 9000 m2, met onder meer leidingen voor water en elektriciteit, maar bijvoorbeeld ook lachgas. De afdeling Vastgoedbeheer van het Erasmus MC wilde een BIM van de tunnelbak laten maken dat als primaire informatiebron dient voor de verbouwingsopgave van de leidingtunnel. Het model wordt gebruikt als geometrische onderlegger op basis waarvan mutaties kunnen worden doorgevoerd. Ook wordt dit project gebruikt als een eerste aanzet voor een veranderende wijze van het beheren van vastgoedinformatie binnen de organisatie.
Dit project draaide niet alleen om het maken van een BIM-model van de tunnelbak, maar vooral ook om de vraag: hoe gaan we dit BIM slim maken? Alleen zo kan het model daadwerkelijk gebruikt worden voor beheer. Het model moet antwoord geven op de vragen ‘Wat heb ik?’, ‘Hoe veel heb ik ervan?’ en ‘Waar bevindt het zich?’. De tunnelbak omvat zo’n 66.000 objecten, waaraan vervolgens weer kenmerken zijn gekoppeld – die onder meer deze vragen beantwoorden. Om het model bruikbaar te maken, is de data onder meer gegroepeerd per systeem, zodat je hierop kunt filteren.
Rol van Root
Root had bij dit project verschillende rollen. We gaven advies, onderzochten hoe het Erasmus MC haar vastgoed inzichtelijk kon maken door middel van BIM en gingen hier vervolgens ook daadwerkelijk mee aan de slag.
In de onderzoeksfase lag de focus op het bepalen van het detailniveau van de geometrie en de combinatie van data die een bruikbaar en rendabel model moest bevatten. Deze data moest bovendien direct inzetbaar zijn in de werkprocessen van het Erasmus MC. We startten met een proefproject, waarbij we een klein deel van de tunnel scanden en vertaalden naar een BIM. Tijdens dit project maakten we onder meer de keuze om niet handmatig, maar geautomatiseerd te modelleren, mét een hoog detailniveau. Zo konden mutaties op voorhand getoetst worden op uitvoerbaarheid. Na afronding van het proefproject, werd opdracht gegeven om de hele tunnel te modelleren. Deze werkzaamheden zijn inmiddels ook afgerond.
Website: Erasmus MC
BIM voor de nieuwe stadspoort van Purmerend
De Looiers is een woonproject direct naast het oude centrum van Purmerend, langs het water van de rivier de Where. Het project bestaat uit twee ranke en stijlvolle torens. De gebouwen verschillen in hoogte, maar zijn wel familie van elkaar. Samen vormen ze een eigentijdse vertaling van de stadspoort, die vroeger vlakbij in dit gebied te vinden was.
Linden Groep maakte in samenwerking met Rietvink Architecten en de gemeente Purmerend een ontwerp voor de Looiers. De architectuur van het project is modern, maar - door de rode bakstenen gevel - toch klassiek. De torens passen hierdoor bovendien goed bij de rode bakstenen van de jaren 30-woningen aan de overkant van de Purmersteenweg. De gebouwen kenmerken zich verder door de diverse sprongen en verbanden in het metselwerk. In de twee torens komen in totaal 36 appartementen, 4 penthouses en 44 overdekte parkeerplaatsen. Iedere woning heeft uitzicht op het centrum en/of op het water.
Rol van Root
Root verzorgde in opdracht van Bouwbedrijf M.J. de Nijs de engineering voor de Looiers. Op basis van het technisch ontwerp maakten we een integraal afgestemd uitvoeringsgereed ontwerp. We startten met een uitgebreid voortraject, waarin we de technische uitgangspunten vastlegden, stukken uit voorgaande fases verzamelden en een analyse maakten. Hiermee kunnen we snel (mogelijke) problemen signaleren en deze voorkomen of oplossen. De volgende stap was het schetsen van de details van het project, waarbij we de ideeën van de architect op een maakbare manier uitwerkten. Ook checkten we of alle stukken voldoen aan de wet- en regelgeving. Tot slot verwerkten we alle gegevens in een BIM, waarmee De Nijs efficiënt kan werken in de uitvoeringsfase. Het BIM voldoet aan de uitgebreide ILS van De Nijs.
Website: Bouwbedrijf M.J. De Nijs
Gerelateerd artikel
“BIM-modellen waarop je kunt bouwen”